Як звернутися до народного депутата

Читать на русском
Звернення до народного депутата може допомогти вам пришвидшити вирішення проблеми або навіть дати поштовх до написання нового закону.

Народні депутати зобов’язані не лише ухвалювати закони й працювати в парламентських комітетах, але й звітувати перед виборцями, проводити особисті прийоми громадян і розглядати звернення. «Слово і Діло» з’ясовувало, з якими питаннями можна звертатися до народного депутата, де шукати його контакти, як правильно скласти звернення та поскаржитися на бездіяльність нардепа.

З якими питаннями можна звернутися до депутата?

Оскільки депутат може розробити програму вирішення проблем округу та сприяти її фінансуванню державою чи місцевою владою, має сенс звертатися до нього з будь-яких питань, починаючи від ремонту школи, дитячого садка чи стадіону, аж до закриття районної лікарні чи проблем із водою та газопостачанням у вашій місцевості.

До депутата можна звернутися за консультацією щодо захисту своїх прав та інтересів. Якщо порушені ваші права на освіту, медичну допомогу, свободу віросповідання, слова чи підприємницьку діяльність та будь-які інші права, депутат має розглянути ваше звернення. За потреби він перенаправить звернення виборця до компетентних органів. Але проігнорувати звернення депутат не має права.

Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віктор ЧумакНардеп Віктор Чумак виконав майже половину своїх обіцянок. Однак не дотримав слова й не влаштовував мітинги кожен пленарний вівторок.

Також для вирішення вашої проблеми депутат може звернутися до місцевих органів влади із заявами та скаргами виборців. Ефективно буде зібрати отримані раніше від чиновників відповіді-відписки й написати колективне звернення до нардепа. Він скерує свій депутатський запит щодо вашого питання до місцевої влади й має отримати письмову відповідь протягом 10 днів.

Депутат може розробити та внести до Верховної Ради законопроект, спираючись на пропозиції виборців. Тому можна надсилати свої пропозиції щодо механізму нарахування та виплати субсидій чи пільг, пропонувати змінити до законодавства у сфері освіти чи медицини, й навіть із питань національної безпеки. Тут необмежене поле можливостей для законотворчості.

При цьому нардеп не зобов’язаний оскаржувати судові рішення, призначати виплати та надавати пільги або вирішувати побутові проблеми чи приватні спори.

Як потрапити на прийом до депутата?

Контакти нардепа можна знайти:

  • на веб-сайті Верховної Ради України;
  • на офіційних сайтах або в приймальнях місцевих рад;
  • у приймальні депутата;
  • на особистих сайтах депутатів або на їхніх сторінках у соцмережах.

Як вони працюють над своїми деклараціями. Нардеп БакулінУ деклараціях Євгена Бакуліна фігурують практично одні й ті самі об'єкти нерухомості, але постійно змінюються суми готівки й банківських коштів.

Дізнавшись контакти депутата, можна дізнатися, коли він зустрічатиметься виборцями, прийти й особисто викласти свою проблему. Депутат зобов’язаний проводити зустрічі з виборцями. Причому, відповідно до календарного плану проведення сесії, він має робити це регулярно.

Також можна зареєструвати письмове або усне звернення через помічників у приймальні депутата. Якщо народного обранця немає в приймальні, вони мають самі здійснювати прийом громадян, записувати усні звернення виборців та контролювати розгляд скарг і заяв виборців у органах влади, які надійшли на ім’я депутата.

Як написати листа депутату?

Можна поштою надіслати лист-звернення до приймальні або Верховної Ради на ім’я депутата за адресою вулиця Грушевського, 5, Київ, 01008. Письмові звернення краще надсилати поштою рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

Електронний лист варто надсилати або на особисту пошту нардепа, яку можна знайти на його сайті, або на сайт Верховної Ради http://rada.gov.ua. Для цього слід попередньо зареєструватися на сайті.

У вашому зверненні до депутата має бути вказано:

• прізвище, ім'я, по батькові депутата, до якого Ви звертаєтеся;

• адреса, куди Ви надсилаєте звернення;

• ваші прізвище, ім'я, по батькові, адреса проживання, телефон (краще мобільний);

• суть справи, в якій Ви звертаєтеся, з фактами та пропозиціями щодо вирішення проблеми. Бажано додати копії документів щодо порушеного питання;

• ваш підпис, дата;

• перелік документів, які додаються до листа.

Майте на увазі, що листи без підписів вважаються анонімними й не розглядаються.

Чи можна просити гроші в депутата?

Нардеп не зобов’язаний виділяти гроші чи іншу матеріальну допомогу, тому що він не розпоряджається державним чи місцевим бюджетами. Але нардеп за потреби має можливість використати чотири джерела фінансування. За вашим зверненням він може виділити якусь суму з власного депутатського фонду, з власного благодійного фонду, також нардеп, за бажання, може надати особисті гроші чи переадресувати звернення розпорядникам державного та/або місцевого бюджетів.

Як поскаржитися на бездіяльність нардепа?

Оскільки нардепи не є держслужбовцями, на них не можна поскаржитися до уряду чи інших державних інстанцій. Фактично, депутата неможливо притягнути до відповідальності за погану роботу чи ухвалений законопроект. Однак можна надіслати звернення-скаргу на ім’я голови Верховної Ради або до регламентного комітету. Відповідь має прийти впродовж 30 днів. Якщо народний депутат ігнорує ваші письмові звернення, ви маєте право звернутися до суду.

Раніше ми писали, як підписати декларацію з лікарем, якщо досі не встигли.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: