Позбавляти мандатів чи саджати за ґрати: як карати депутатів за кнопкодавство

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог
Андрій Дудаполітолог

Передусім варто запровадити інші зміни: пропустив один день – тиждень не зараховується. Далі, після пропущеного тижня, йде заборона надання слова, права виступу ще на тиждень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи внесення до ВР законопроекту, яким пропонується запровадити кримінальну відповідальність за кнопкодавство терміном на 7 років.

«У випадку з кнопкодавством слід перш за все розібратися, чому не працює система біометричного контролю з відбитком пальця. На систему витратили кілька мільйонів. Потрібно розібратися, чому ця система не функціонує, покарати винних. Потім має все ж таки бути запущена ця система, тому що вона позбавляє можливості голосувати неперсонально», – зазначив Цибулько.

Андрій ПарубійНародний депутат України
Парубій пообіцяв винести на розгляд ВРУ законопроект про покарання за "кнопкодавство"Сказано 24 травня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його думку, якщо запустити цю систему, то не потрібно жодних додаткових законів про кримінальну відповідальність.

«Три роки тому ця система була змонтована, на неї витрачені кошти, а вона не працює. Хто відповість за втрачені кошти? Хто відповість за втрачену вигоду?», – підкреслив експерт.

Своєю чергою політолог Андрій Дуда акцентував, що запровадження кримінальної відповідальності – це лише один із варіантів.

«Запровадження кримінальної відповідальності може бути, оскільки депутати ухвалюють важливі державні рішення, закони, постанови. З іншого боку, це буде безрезультатно, оскільки за це покарання мають проголосувати самі народні депутати», – наголосив Дуда.

Він уточнив, що саме в тому й проблема, що запропоновано багато варіантів, починаючи від внесення змін до Конституції щодо дострокового припинення повноважень депутата в разі, якщо він неперсонально голосує, й закінчуючи м’якими штрафами за це.

Однак усе це має пройти через ВР, має бути оформлене відповідним законом, підкреслив експерт.

«Насправді, це та тема, яка великою мірою влаштовує депутатів. Ба більше, певним чином, як би це не прозвучало, це часто вигідно суспільству, оскільки багато рішень не ухвалили б, якби не було неперсонального голосування. Важливі закони теж часто голосуються саме так. Хоча, звичайно, це не можна назвати нормальною ситуацією», – пояснив політолог.

Боротьба з кнопкодавством і бійками: як нардепи обіцяють поліпшити роботу РадиПорушення регламенту Ради фіксуються майже на кожному засіданні – кнопкодавство, прогули, а іноді й бійки. Слово і Діло аналізує обіцянки щодо реформування роботи парламенту.

На його переконання, питання покарання за кнопкодавство може бути вирішене через всеукраїнський референдум та ухвалення відповідних змін до Конституції.

Зокрема, це може бути в частині дострокового припинення повноважень народного депутата, додав він.

«Ця тема постійно є предметом обіцянок політичних партій, окремих кандидатів у народні депутати, але, на жаль, за багато років жодних змін не відбулося. Це означає, що самі депутати не здатні пожертвувати своїм бажанням не працювати або займатися в сесійний час власними питаннями», – констатував Андрій Дуда.

Нагадаємо, 24 травня 2016 року голова Верховної Ради України Андрій Парубій пообіцяв винести на розгляд ВРУ законопроект про покарання за «кнопкодавство».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: