Рада обрала аудитора НАБУ

Читать на русском
Український парламент підтримав українського правозахисника до комісії з аудиту Антикорупційного бюро більшістю голосів.

Верховна Рада України підтримала кандидатуру 81-річного правозахисника Володимира Василенка до комісії з аудиту Національного антикорупційного бюро.

Таке рішення підтримали 289 народних депутатів, повідомляє «Слово і Діло».

Під час рейтингового голосування за другого кандидата в аудитори НАБУ, колишнього прокурора США Томаса Фаєрстоуна проголосували лише 208 нардепів.

Як відомо, Василенко раніше працював суддею в міжнародному суді ООН та представником України в Раді ООН із прав людини. Кілька місяців тому його кандидатуру на аудитора НАБУ пропонував Олег Ляшко. У 2015 році він був делегований указом президента Петра Порошенка до Конституційної комісії разом з Михайлом Буроменським, обраним в аудитори НАБУ за квотою Кабінету міністрів.

Фаєрстоун є колишнім прокурором США, партнером компанії «Бейкер та Маккензі». Він має значний досвід в органах досудового розслідування та прокуратурі США: 6 років працював у відділі боротьби з організованою злочинністю прокуратури США в Нью-Йорку, де спеціалізувався на справах російських олігархів та чиновників, пов'язаних із корупцією та відмиванням коштів. Був головним прокурором у справі щодо екстрадиції російського топ-посадовця Павла Бородіна до Швейцарії за звинуваченнями у відмиванні та розкраданні коштів. Працював із Магнітським. Фаєрстоуна рекомендували на посаду аудитора НАБУ посольство США, міжнародна антикорупційна організація Transparency International Україна та Інститут CEELI в Празі, який займається розвитком верховенства права.

Нагадаємо, комітет визначився з двома кандидатами в аудитори НАБУ.

Раніше спікер ВРУ Андрій Парубій розповів, коли парламент розгляне кандидатів у аудитори НАБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: