Як голови ОДА дбають про культурний розвиток українців

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за виконанням обіцянок політиками. Сьогодні розбираємось, як голови обласних державних адміністрацій займаються різними культурними об'єктами в областях.

Вважається, що фінансування сфери культури зазвичай відбувається за залишковим принципом. А без грошей піднімати культурний рівень населення навряд чи вийде. Але бувають ситуації, коли й кошти є, а освоїти їх чомусь не встигають. Голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко провалив обіцянку до кінця 2017 року завершити другу чергу робіт у Черкаському обласному театрі, знищеному пожежею. Потрібно було накрити будівлю дахом і почати обробку фасаду.

Усередині драмтеатру необхідно було реконструювати стіни, перегородки, сходи, а також облаштувати підлогу, двері, вікна, сходи, вікна, вітражі. В театрі потрібно було повністю відновити залу для глядачів, зробити підвісну сцену, вестибюль, фоє, кулуари, підвал, гримерку. Серед іншого, заплановане й придбання 70 вогнегасників. Для завершення ремонтних робіт планувалося витратити 50 мільйонів гривень.

Такий обсяг робіт будівельники не встигли завершити в зазначений Ткаченком термін. Перша черга реконструкції театру триває ще й цього року.

Зате чиновнику вдалося впоратися з оновленням експозиції музею Тараса Шевченка в Каневі, розташованого на території Шевченківського національного заповідника. Після повної інвентаризації фондів заповідника експозиція музею була оновлена.

Голова Тернопільської ОДА Степан Барна провалив обіцянку проводити капітальні та часткові ремонти в закладах культури краю, а саме про план відремонтувати 10 будинків культури в 2016 році.

«Наша мета – щоб у 26 об’єднаних територіальних громадах функціонували ЦНАПи, пожежні частини, поліцейські станції, фельдшерсько-акушерські пункти та сучасні будинки культури. Адже суть реформи в тому, щоб люди отримували якісні послуги на місцях. Саме тому ми плануємо проводити капітальний та частковий ремонти в закладах культури краю. Крім коштів Державного фонду регіонального розвитку, будемо залучати фінанси місцевих бюджетів та спонсорів», – заявив Степан Барна, проте в 2016 році встигли реконструювати 6 будинків культури, районну бібліотеку та клуб.

Барна має намір відремонтувати 10 будинків культуриСказано 6 червня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

При цьому Барна збільшив фінансування сфери культури та реалізував пілотний проект «Бібліотечна країна», скоротивши кількість бібліотек, об'єднавши їх на базі шкіл. Кошти, що звільнилися від утримання бібліотек, вирішили вкласти в ті, які функціонують. У березні створений під проект благодійний фонд «Бібліотечна країна» представив дослідження про стан бібліотечних мереж в об'єднаних територіальних громадах Тернопільській області.

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій провів другий міжнародний фестиваль під відкритим небом Operafest Tulchyn у 2018 році й виділив один мільйон гривень з обласного бюджету на реконструкцію музею імені Миколи Леонтовича.

У січні 2017 року в Дніпрі була відкрита внутрішня експозиція першого в Україні Музею АТО. Його обіцяв відкрити голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. У музеї розміщена докладна інформація про батальйони та бригади, що базуються в Дніпропетровській області, карта їхніх бойових маршрутів у зоні АТО. До експозиції увійшли особисті речі бійців, листи, прострелені українські прапори, військові трофеї, гільзи, уламки.

Валентин РезніченкоГолова Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Резніченко обіцяє створити Музей героїв АТОСказано 26 січня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль пообіцяв, що в 2018 році буде проведений капітальний ремонт обласного театру драми та комедії в Хусті. Передбачається модернізація залу, оркестрової ями, добудова адмінбудівель. Гроші на ремонт Москаль планує отримати з Держфонду регіонального розвитку та місцевого бюджету.

Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич у Бердичівському районі відкрив відреставрований театр. Будівлю реставрували за кошти ДФРР, субвенції, місцевого та обласного бюджетів. Театр розрахований на 420 місць, у тому числі 8 місць для людей з інвалідністю. Також Гундич збирається знайти кошти на реставрацію будинку культури в Малині.

Очільник Одеської області Степанов пообіцяв відкрити більш ніж 10 освітньо-культурних медіапросторів у 2018 році.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, як голови ОДА ремонтують школи.

Що зробили голови ОДА для розвитку області та як виконували обіцянки в 2017 році – на інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: