Як голови ОДА відроджують медичну галузь у регіонах

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як українські чиновники виконують свої обіцянки. Сьогодні розбираємося, що голови обласних адміністрацій роблять для відродження медицини в регіонах України.

Провалених обіцянок на цю тему зовсім небагато. Голова Львівської ОДА Олег Синютка торік не відновив роботу перинатального центру. Обіцянку він давав у квітні, але станом на березень будівельні роботи з обробки будівлі перинатального центру все ще тривали. Загальні будівельні роботи до кінця року завершились, однак відкриття перинатального центру перенесли на початок 2018 року.

Юрій Ткаченко в 2017 році збирався створити в усіх районних лікарнях «Кабінети здоров'я жінок». «Якісні зміни в медичних установах – незмінний пріоритет нашої роботи. Йдеться як про комфортні умови, так і про оновлення обладнання й самої системи надання послуг. Минулого року завдяки Держфонду регіонального розвитку ми закупили для районних лікарень сучасні флюорографи. Цього року плануємо створити там «Кабінети здоров'я жінок» з усім необхідним обладнанням», – розповів голова Черкаської ОДА. Однак свого слова не дотримав: станом на кінець року центри ще не були відкриті, а обладнання придбане лише частково.

Часто голови обладміністрацій обіцяють не закривати медичні заклади. Наприкінці 2015 року таку обіцянку давав Геннадій Москаль. У підсумку за рік жодних скорочень або оптимізації лікувальних установ Закарпатської області не відбулося. Голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч обіцяв, що лікарні, які не отримують достатнього фінансування, не закриють, а перепрофілюють в інші установи.

Валентин РезніченкоГолова Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Резніченко пообіцяв, що восени 2018 року в Дніпрі відкриють новий хірургічний корпусСказано 2 лютого 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Хоча Синютка не відкрив вчасно перинатальний центр, за рік до цього він відкрив відділення гемодіалізу в Стрийському та Буському районах Львівської області. У Стрийському районі діють сім апаратів, а в Буському – чотири. Ткаченко в 2016 році також обіцяв відкрити регіональні центри гемодіалізу. «Один із перших регіональних центрів скоро відкриємо в Золотоноші. Аналогічні центри також мають з'явитися в Звенигородці, Каневі або Корсунь-Шевченківському, в Уманському районах», – зазначив чиновник. У результаті філії відділення діалізу вже функціонують в Золотоноші, Звенигородці та Умані. Питання про відкриття додаткових філій поки вивчається.

У регіонах також працюють із наданням медичних послуг учасникам антитерористичної операції. У Чернівецькій області такий центр був створений ще в 2015 році. А в Житомирській області цьогоріч має відкритися Центр реабілітації інвалідів та учасників АТО. До 15 червня планується завершити роботи з реконструкції. Крім того, в голови Житомирської області Ігоря Гундича в планах на цей рік відкрити Центр первинної медико-санітарної допомоги в Бердичеві.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми аналізували, як виконують свої обіцянки у сфері медицини мажоритарники Харківської області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: