Чому РФ відмовилась обговорювати звільнення заручників?

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи
Михайло Дяденкополітолог

В принципі доволі очікувано, тому що питання звільнення заручників – завжди було політичним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи блокування з боку РФ переговорів щодо звільнення заручників.

«Питання звільнення заручників – питання політичного маніпулювання. Так було завжди. Саме це зараз і відбувається з боку РФ. Тим паче, зараз у РФ є кілька важливих моментів. По-перше, на кону стоїть Чемпіонат світу з футболу. По-друге, через це розігрується кілька сценаріїв тиску на РФ, приміром говорять про бойкот. Окрім того, йдеться навіть про позбавлення РФ ЧС. Тому, блокуючи звільнення, РФ зараз просто підвищує ставки та грає таким чином», - пояснює правозахисник.

Теоретично на ситуацію могли би вплинути США, але до Мінського формату Америка не залучена, наголосив він. Тому вони не можуть прати участі на сьогоднішній день, уточнив експерт.

Що відомо про українських політв'язнів у РФНаразі 64 громадянина України вважаються політичними в’язнями. Більшість із них отримують вироки за репресивними тяжкими статтями, що передбачають 10, 20 років ув’язнення.

«Є варіант змінювати формат, але знову ж таки – на це ніхто не погодиться з учасників, тому що була така компромісна домовленість і навряд чи у Мінському форматі може з’явитися додатковий гравець», - міркує Павліченко.

Це може бути вплив на ситуацію, але не через Мінський формат, припускає експерт.

«Насправді ж у даному питанні скоріше за все у РФ є якийсь внутрішній сценарій, а заручники використовуються для політичного маніпулювання», - переконаний Павліченко.

Своєю чергою, політолог Михайло Дяденко не виключив, що такий демарш РФ може бути пов’язаним з останніми подіями довкола російського журналіста Бабченка.

«Це реакція РФ на останні події в Україні. Інформаційний шум, який зараз піднявся з цього приводу змушує РФ взяти паузу, зробити такий собі демарш. Ситуація з Бабченком доволі сильно пройшлась ЗМІ. Найближчим часом навряд чи можливі бодай якісь успішні переговори щодо звільнення заручників», - вважає Михайло Дяденко.

Напередодні Курт Волкер закликав РФ до обміну заручниками, оскільки «Україна готова виконати свою роль».

Своєю чергою, на переговорах РФ заявила, що не є учасником конфлікту, тому в Мінську не може обговорюватися тема звільнення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: