Росія висилає українських дипломатів з тих міст, де утримує заручників

Читать на русском
РФ висилає 13 діючих дипломатів України, в основному з посольства в Москві, й 5 - з консульства в Ростові. Саме в цих містах відбуваються більшість судилищ над українськими політв‘язнями.

РФ висилає 13 діючих дипломатів України, в основному з посольства в Москві, й 5 - з консульства в Ростові. Саме в цих містах відбуваються більшість судилищ над українськими політв‘язнями.

Як інформує «Слово і Діло», про це перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко написала у Facebook.

Ультиматуми та холодна війна: у що виллється для РФ масова висилка дипломатів?Чисельність постійного представництва Росії при НАТО буде скорочена на 10 осіб. Про наслідки рішення щодо вислання дипломатів розповіли експерти.

«Росія, за традицією, діє підло і боляче. У відповідь на висилку 13 російських дипломатів, які займалися сумнівною діяльністю в Україні, вони висилають 13 наших діючих дипломатів, в основному з посольства в Москві, й 5 - з нашого консульства в Ростові. Саме там відбуваються більшість судилищ над українськими політв‘язнями», - написала вона.

За її словами родичі політв‘язнів хвилюються, чи зможе тепер українське консульство повноцінно працювати, виконувати роботу із захисту українців.

«Так, навантаження й тиск на наших консулів, що залишаються працювати в Мордорі, збільшиться, але вони усвідомлюють свою відповідальність і високу місію. Вони й надалі в повному обсязі виконуватимуть свої обов‘язки, добиватимуться доступу в тюрми, будуть на судах», - запевнила Геращенко.

Водночас, на її думку, для допомоги консулам, у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій негайно має запрацювати департамент із підтримки родин заручників і політв‘язнів.

«Також я, як уповноважений Президента, планую звернутися до всіх посольств країн ЄС і G7, з проханням, щоб їх представники в РФ відвідували всі суди над українцями і кримськими татарами - у Москві, Ростові, всюди, де триває цей фарс. Це буде жест солідарності з Україною, яка виступила солідарно з Британією і світом», - заявила Геращенко.

Вона додала, що на відміну від українських консулів, російські консули не переймаються долями «іхтамнетів».

«В російського військового Агєєва, про якого ридала ліберальна НГ, російський консул був раз, у деяких із 20 засуджених росіян - жодного разу», - повідомляє депутат.

Раніше в п'ятницю Росія оголосила персонами нон грата дипломатів 23 країн світу у відповідь на висилку російських дипломатів. Зокрема, персонами нон грата оголошені 13 українських дипломатів.

26 березня Україна заявила про видворення 13 російських дипломатів у відповідь на отруєння екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля і його доньки у Британії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: