Що мажоритарники Чернівецької області обіцяють щодо медицини та освіти

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати виконують свої обіцянки. Сьогодні ми аналізували, що мажоритарники Чернівецької області обіцяли в сфері медицини та освіти.

В області всього чотири мажоритарника, з них троє давали обіцянки на ці теми – Максим Бурбак, Микола Федорук та Іван Рибак.

Федорук вже провалив дві свої обіцянки, які були зафіксовані в його передвиборчій програмі на виборах 2012 року. Народний депутат обіцяв встановити законом перелік медичних послуг, що надаються безкоштовно. За два роки (до розпуску Ради в 2014 році) відповідних законопроектів він не ініціював. Також він обіцяв, що зарплата бюджетників буде збільшена як мінімум удвічі. Але по факту за два роки прибавка була тільки на 344 гривні (по Києву на 720 гривень).

На парламентських виборах 2014 року Федорук обіцяв сприяти проведенню реформ в освітній сфері. Свою обіцянку він виконав, підтримавши в парламенті закон про реформу освіти. Вона передбачає, зокрема, 12-річну шкільну освіту і підвищення зарплати вчителям.

Максим Бурбак поки виконав тільки одну обіцянку. У вересні минулого року він запевнив, що «Народний фронт» зробить все для старту освітньої реформи. «Ми повинні проголосувати доленосний закон, який запроваджує сучасні європейські освітні стандарти, а головне – робить нашу молодь більш конкурентною в сучасному світі», – сказав нардеп, виступаючи в Раді. В результаті фракція майже всі складом проголосувала за реформу, і вона була прийнята.

Ще депутат дав три обіцянки, виконання яких виходить за межі його компетенції. Він обіцяв добудувати пологовий будинок Хотинської центральної районної лікарні і не допустити закриття Хотинської школи-інтернату.

«Крок за кроком спільними зусиллями і за допомогою західних партнерів істотно оновимо матеріально-технічну базу лікарень мого 204-го округу. І не тільки», – пообіцяв Бурбак в кінці серпня минулого року. Через місяць при його сприянні оновили матеріально-технічну базу Кіцманської центральної районної лікарні. Крім того, в парламенті нардеп підтримав законопроект про підвищення доступності та якості медицини в сільській місцевості.

За цей законопроект також проголосувала майже вся фракція «Блоку Петра Порошенка». Таку обіцянку давав депутат Іван Рибак. Крім того, народний депутат в передвиборчій програмі обіцяв підтримувати впровадження системи страхової медицини, але нічого ще для цього не зробив.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» розбиралося, що глави обласних адміністрацій роблять для відродження медицини в регіонах України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: