Рейтинг відповідальності мажоритарників Чернівецької області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати, обрані від одномандатних округів. Сьогодні ми вирішили, що прийшла черга депутатів-мажоритарників Чернівецької області. Наші аналітики склали рейтинг відповідальності нардепів, відібравши лише ті обіцянки, які депутати давали в складі Верховної Ради VIII скликання.

У Чернівецькій області лише п'ять мажоритарників, і зараз рейтинг відповідальності очолює Микола Федорук від Чернівців, Шевченківського району (член фракції Народний Фронт). Він виконав 58% своїх обіцянок і не провалив жодного наміру або плану. На другому місці – Максим Бурбак з Хотина (НФ). Його рейтинг відповідальності становить 41%. Слідом йде Іван Рибак від одномандатного округу в Сторожинці (БПП) з більш скромним результатом – 24% виконаних обіцянок. І закриває ретинг Григорій Тіміш від округу в Новоселиці (БПП). У нього зараз всього 20% виконаних обіцянок.

Лідер рейтингу нардеп Федорук зміг виконати більшу частину своїх обіцянок, особливо програмних, оскільки особисто голосував за велику кількість законодавчих ініціатив. Нардеп відвідував 94% пленарних засідань.

Федорук дотримав обіцянку, що НФ підтримає законопроект про добровільне приєднання територіальних громад, який був раніше «провалений» депутатами. В результаті фракція значною більшістю підтримала законопроект в першому читанні та майже всім складом голосувала «за» – в цілому.

Не просувається поки що виконання обіцянки нардепа щодо підтримати подання про проведення дострокових виборів депутатів Чернівецької міської ради та міського голови. Принаймні, через майже рік після обіцянки, в березні 2018 року, проект такої постанови в Раді не розглядався.

Максим Бурбак за час каденції у Верховній Раді нинішнього скликання виконав 41% своих обіцянок, 17% – провалив і ще 42% запевнень йому належить виконати менше, ніж за рік. Не впорався нардеп з обіцянкою про те, що фракція НФ в повному складі підтримає включення до порядку денного законопроекту про Антикорупційний суд.

«Сьогодні стоїть в порядку денному доручення профільному комітету почати розгляд законопроекту про Антикорупційний суд. Невідкладно. Фракція «Народного Фронту» буде підтримувати його в повному складі», – пообіцяв Бурбак, однак фракція не в повному складі підтримала зазначене рішення: 8 народних депутатів не голосували, 9 – були відсутні.

Незважаючи на досить велику кількість ще не виконаних обіцянок, нардеп активно роздає нові. Він запевнив, що до кінця 2018 року всі новостворені ОТГ Чернівецької області отримають у комунальну власність землі с / г призначення за межами населених пунктів. Днями Бурбак пообіцяв спільно з громадськістю розробити законопроекти щодо трудової міграції. У парламенті створено міжфракційне депутатське об'єднання «Зовнішня трудова еміграція», до якого увійшли представники майже всіх фракцій і депутатських груп.

Іван Рибак виконав 24% своїх обіцянок. Не впорався депутат з 9% намірів, а ще 67% запланованого треба встигнути втілити в життя за рік до виборів.

Не виконав Рибак обіцянку внести зміни в законодавство, які зобов'язують платити за перездачу іспиту на отримання водійських прав. Також нардеп провалив передвиборче запевнення, що допоможе купити нові автомобілів швидкої допомоги для округу.

Нічого поки що не зробив нардеп, щоб втілити запевнення, що він наполягатиме на звільненні голови Чернівецької ОДА Олександра Фіщука, оскільки той, на думку нардепа, перешкоджає виборам в ОТГ.

Тіміш за три з половиною роки зміг виконати тільки 20% своїх обіцянок і 40% – провалити. За весь час каденції він так і не ініціював жодного законопроекту про введення механізму народного вето і народного вотуму недовіри, ы таким чином, провалив свою програмну обіцянку.

Детальніше – на інфографіці.

Рейтинг відповідальності мажоритарників Кіровоградської області можна подивитися тут. Що обіцяли мажоритарники Чернівецькій області по децентралізація влади – на інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: