Розвиток області та виконання обіцянок головами ОДА в 2017 році

Читать на русском

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства днями оприлюднило рейтинг соціально-економічного розвитку регіонів за минулий рік. Оцінювання областей проходило, зокрема, за критеріями розвитку інфраструктури, якості освіти, економічної ефективності та іншим. Перше місце в рейтингу посів Київ, а останнє – Луганська область. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати рівень виконання обіцянок головами обласних адміністрації та місце їхнього регіону в рейтингу.

Столиця посіла перше місце в рейтингу й лідирує в 6 з 12 напрямків. Зокрема, в економічній згуртованості та ефективності, інвестиційно-інноваційному розвитку та фінансовій самодостатності. При цьому Київ посідає одне з останніх місць у відновлюваній енергетики та енергоефективності, не на висоті також розвиток інфраструктури та доступність послуг у сфері охорони здоров'я.

Столичний мер Віталій Кличко обіймає свою посаду з 25 травня 2014 року (докладніше про те, як він виконує свої обіцянки, можна прочитати в нашому матеріалі). За чотири роки Кличко виконав 42% своїх обіцянок.

Бізнесмени, чиновники й силовики: де раніше працювали голови ОДАХто керує в областях, з'ясовували наші аналітики. Серед 24 голів ОДА переважають колишні керівники підприємств та професійні чиновники, але є також досвідчені борці з корупцією та адвокати.

Друге місце в рейтингу знову посіла Харківська область (такий же результат був і за підсумками 2016 року). Відзначимо, з 2016 року посаду голови обладміністрації обіймає Юлія Світлична. Вона виконала 78% своїх обіцянок, це найвищий показник серед голів ОДА. За два роки роботи Світлична не провалила жодної обіцянки. Її область посіла перші місця за ефективністю ринку праці та якістю рівня освіти. Минулого року Світлична виконала низку обіцянок, пов'язаних із забезпеченням шкіл сучасними навчальними комплексами й відкриттям інклюзивних класів.

Після Світличної найвідповідальнішим є голова Сумської ОДА Микола Клочко (58% виконаних обіцянок). При цьому Сумська область посідає лише 19-те місце в рейтингу Мінрегіону, хоча зафіксована певна динаміка – плюс чотири позиції за рік. Найгірше в області оцінили економічну та соціальну згуртованість, а також інфраструктуру, а найкраще – інвестиційний розвиток.

52% своїх обіцянок виконав голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль, проте його область посіла 20-те місце й за рік опустилася на шість позицій у рейтингу. Олександр Горган на посаді голови Київської обладміністрації дав лише три обіцянки й жодної з них не виконав. У рейтингу Мінрегіону в Київській області серйозний регрес – із третього місце вона опустилася на 14-те й лідирує лише у фінансовій самодостатності.

Зі зрозумілих причин останні місця в рейтингу посіли Донецька та Луганська області. Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський впорався із 40% своїх обіцянок, а голова ЛуганськоїЮрій Гарбуз – із 38%.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралось, які умови для футболу створюють у регіонах України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: