Як голови ОДА ремонтують дороги місцевого значення

Читать на русском

Загальна сума бюджету, яку цього року скерують на дороги, становить понад 40 мільярдів гривень. Відповідно до закону, 60% виділених із Дорожнього фонду коштів будуть спрямовані на дороги загальнодержавного значення, ще 35% – підуть на місцеві дороги, а решта 5% бюджетних грошей – на безпеку руху. Саме в 2018 році місцеві дороги мають перейти в розпорядження регіональної влади. Якщо на великі траси та масштабні проекти заплановане серйозне фінансування з держбюджету й роботи ведуться майже в усіх областях, то з місцевими дорогами справи йдуть набагато скромніше. Ми вирішили подивитися, що обіцяли голови облдержадміністрацій з приводу ремонту та будівництва міжміських, сільських та інших доріг місцевого значення.

Відзначимо, що за дороги серйозно взялися в багатьох регіонах. Розпочаті великі проекти в Миколаївській, Одеській, Полтавській, Харківській областях. Багато місцевих чиновників потихеньку роблять не лише міжнародні траси, але й невеликі дороги із забутого Богом пункту А до пункту Б. Нашу увагу привернули ті голови ОДА, які публічно давали обіцянки саме щодо таких дрібних доріг: де ремонт уже завершений, а де – запланований на найближчий час.

Де відремонтують дороги: обіцянки голів ОДА з приводу автошляхівУ той час, як уряд обіцяє системно підійти до ремонту та будівництва доріг в Україні, голови обладміністрацій не надто щедро роздають запевнення з цього приводу.

Найбільше обіцянок про ремонт доріг місцевого значення дали керівники Львівської, Дніпропетровської та Черкаської облдержадміністрацій. Безперечний рекордсмен – Олег Синютка (Львівська ОДА), який дав 11 обіцянок щодо місцевих доріг, із них п'ять виконав, а три – провалив за термінами. Ще три запевнення йому належить втілити в життя.

«У 2016 році нам вдалося відремонтувати 500 кілометрів доріг. Такого не було протягом тривалого періоду часу. І я б дуже хотів, щоб нам у 2017 році вдалося зробити не менше. Тобто ми зробимо зі Львова до Самбора, зі Львова до Кам'янки й далі вже на Радехів зроблено. Ми від Жовкви потягнемо великі шматки, особливо від Великих Мостів до Червонограда (Р-15). Почнемо від Стрийської траси в бік Меденичів, Пісочного для того, щоб вийти на Трускавець і Борислав. Ну й Дрогобич-Довголука, тому що там ми зробили частину дороги. Потрібно ще другу частину доробити», – сказав Синютка на місцевому телебаченні.

Минулого року у Львівській області відремонтували 600 км доріг, витративши понад 3 млрд грн. У 2018-му Синютка обіцяв завершити відрізок дороги Дрогобич-Самбір і капітально відремонтувати дорогу Пісочна- Меденичі. Щодо останньої, то в 2017 році за рахунок надходження митних платежів підрядною організацією виконані роботи з фрезерування покриття протяжністю 22 км, цементом укріплено 16,2 км, а також покладені вирівнювальний і верхній шари покриття на 14,1 км автодороги.

Олег СинюткаНародний депутат України
Синютка пообіцяв зробити дорогу Дрогобич - Самбір у 2018 роціСказано 26 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Про масштабне будівництво та ремонт місцевих доріг заявив і голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, що встиг із цього приводу дати 9 обіцянок, з яких 2 він уже здійснив, а решта – поки в процесі виконання.

«Нещодавно ми були на дорогах, які зараз ремонтуються. Це Київ-Знам’янка, яка є найбільш пошкодженою. Сьогодні за новітньою технологією холодного ресайтингу буде відновлене дорожне покриття. Так само як і буде відновлено – на ділянці дороги Черкаси-Сміла. Те саме стосується й інших районів, де найближчим часом також розпочнуться роботи й будуть практично нові дороги. Це й Монастирищинський, Христинівський, Уманський райони. Це й Смілянський та Золотоноський районі. Тобто ямковий ремонт – це не наш пріоритет. Важливо організувати сам процесс, тому що це тендерні процедури, які тривають досить довго», – сказав Ткаченко на місцевому телебаченні. Також він заявив про намір здійснити ремонт дороги Золотоноша-Черкаси.

Валентин Резніченко, який очолює Дніпропетровську ОДА, вже дав 10 обіцянок щодо доріг місцевого значення. Один намір він провалив, два – виконав, а інші – в планах. Ще два з половиною роки тому Резніченко пообіцяв відремонтувати дорогу від траси Миколаїв-Дніпропетровськ до Кам'янки до весни 2016 року. Але вчасно зробити це не вдалося. За два роки був проведений ямковий ремонт дороги площею 500 кв. м.

Валентин РезніченкоГолова Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Резніченко пообіцяв відремонтувати дорогу від траси Миколаїв - Дніпропетровськ в Кам'янку до весни 2016 рокуСказано 25 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Свіжа обіцянка Резніченка про те, що за місяць у селі Верхній Турів Царичанського району на вулиці Приорільській збудують дорогу, благополучно була виконана. До 4 травня 2018 року дорога була прокладена. Її гарантія – 5 років.

Якщо Резніченко не знижуватиме темп, то цілком може виконати ще одну обіцянку про те, що протягом цього року будуть капітально відремонтовані шість комунальних доріг Софіївського району.

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко з приводу місцевих доріг дав 5 обіцянок, з яких три виконав, а ще дві – залишаються в процесі. Як і обіцяв, Муляренко збудував дорогу Дубно-Тараканів, відремонтував Здолбунівську об'їзну в напрямку Острога та Костопільську об'їзну дорогу. Ще потрібно зробити ремонт дороги Острог-Грем'яче.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» писало про те, як голови ОДА справляються зі своїми обіцянки про ремонт та будівництво великих автотрас.

Також ми повідомляли, які дороги Кабмін вирішив ремонтувати першими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: