У вишиванках, але без оновленої ЦВК: як цього тижня працювала Рада

Читать на русском
Рада знову відклала призначення нових членів Центральної виборчої комісії, зате нардепи прийшли в четвер у вишиванках.
Слово і Діло

На Погоджувальній раді в понеділок голова групи «Воля народу» Ярослав Москаленко зазначив, що порядок денний засідань Верховної Ради котрий тиждень практично однаковий. «Законопроекти мігрують із тижня в тиждень, а рішення ухвалююютьсялише щодо одиниць», – сказав він. Із нардепом важко не погодитися: цей пленарний тиждень парламент почав із законопроектів, які мав розглядати ще наприкінці квітня, а призначення нових членів Центральної виборчої комісії вже вкотре відклали.

Спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що провів нараду з головами фракцій, і з цього питання було вирішено продовжити політичні консультації «в зв'язку з тим, що алгоритм, як визначити з 14 (кандидатів у члени ЦВК – ред.) 13, не був знайдений». Ірина Луценко вважає, що консультації мають завершити наступного тижня. «У нас ще будуть тижні, щоб розглянути це питання. Його обов'язково розглянуть до осені. Не думаю, що будуть якісь заперечення, щоб проголосувати», – додала вона.

Погоджувальна рада: за що нардепи голосуватимуть 15-18 травняЦього тижня Верховна Рада України може призначити нових членів Центральної виборчої комісії.

Ще одна кадрова проблема – обрання аудитора Національного антикорупційного бюро України. Комітет із питань запобігання та протидії корупції в середу, 16 травня, не зміг розглянути кандидатів на засіданні через відсутність кворуму. Наступне засідання відбудеться 23 травня, на нього прийдуть кандидати на аудитора. «Сподіваюсь, що наступного четверго Верховна Рада зможе обрати аудитора НАБУ», – зазначив нардеп Ігор Артюшенко.

Крім того, генеральний прокурор Юрій Луценко зареєстрував у Раді постанову про притягнення до відповідальності депутата від фракції «Опозиційного блоку» Сергія Дунаєва. Його підозрюють у декларуванні недостовірної інформації. Подання Луценка вже наступного тижня може розглянути регламентний комітет. «Матеріали вже є, й народні депутати-члени комітету починають із ними знайомитись. У нас ще немає інформації, чи отримав сам Дунаєв це подання. Станом на вчорашній вечір він ще його не отримував, якщо сьогодні матеріали будуть у нього на руках, тоді включається відлік п'яти днів, які дають, відповідно до закону, на ознайомлення з матеріалами та письмове пояснення нашому комітету. Лише після цього може відбутися засідання комітету, тобто якщо математично рухатися від сьогоднішнього дня, то в середу наступного тижня відбудеться засідання й після цього це питання буде внесене до сесійної зали», – розповів заступник голови комітету Володимир Арешонков.

Кабмін вніс до Ради бюджетну резолюцію на наступні три рокиУряд вніс до Верховної Ради бюджетну резолюцію на 2019-2021 роки, яку затвердив 18 квітня цього року.

Пленарний тиждень Рада почала з розгляду законопроектів про інтелектуальну власність. Зокрема, був схвалений закон «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права та (або) суміжних прав», законопроект щодо вдосконалення захисту авторського права був відправлений на доопрацювання до комітету.

Нардепи також ухвалили важливий закон про залучення іноземних інвестицій. «Сьогодні іноземні інвестори для того, щоб купити українські цінні папери, мають відкривати рахунки в локальному депозитарії, тобто українській юрособі. У минулому були випадки, коли такі цінні папери зникали. Такі глобальні інвестори довіряють своїм власникам цінних паперів. Цим законопроектом передбачається, що ці міжнародні банки можуть стати депозитаріями, по суті, номінальними власниками-депозитаріями в нашій країні. Але також цим законопроектом передбачено, що вони повинні будуть дотримуватися вимог щодо обліку, розкриття, дотримання корпоративних процедур. Також вони повинні будуть здійснювати, по суті, фінансовий моніторинг за цими рахунками», – розповів про документ представник профільного комітету Павло Різаненко.

У першому читанні проголосували законопроект про заборону використання пальмового масла та законопроект про посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми. В першому читанні парламент також підтримав пакет законопроектів про посилення відповідальності за несплату аліментів. Новий пакет, зокрема, передбачає систему додаткових фінансових санкцій для неплатників у розмірі від 20% до 50% від суми боргу, звільнення чиновників, у яких є заборгованість понад рік, систему автоматизованого арешту коштів боржників.

Рада узаконила трансплантацію органів: як голосували нардепиЗаконопроект підтримали 255 парламентарів, лише Олександр Вілкул та Микола Скорик виступили проти.

Незважаючи на те, що середа в Раді зазвичай не найпродуктивніший день, парламентарі постаралися й скасували скандальну поправку до Кримінального процесуального кодексу, яка ускладнювала поховання померлих. Також на засіданні 16 травня почали розгляд правок до законопроекту про трансплантацію органів, який був ухвалений у четвер. Згідно зі схваленими змінами, повнолітній громадянин може дати письмову згоду на використання своїх органів для трансплантації після смерті. Якщо людина передумає, вона зможе відкликати свою заяву. Крім того, передбачається безкоштовна трансплантація органів лише за медичними показаннями. За життя органи зможуть жертвувати всі повнолітні українці, крім вагітних, ув'язнених і хворих.

У четвер, 17 травня, в Раді панувала святкова атмосфера: більшість народних обранців причепурилися на честь Дня вишиванки, але не забули й про роботу. Депутати проголосували за законопроект, який удосконалює діяльність Державного бюро розслідувань. Документ встановлює кваліфікаційні вимоги до директорів територіальних управлінь, керівників підрозділів центрального апарату та керівника підрозділу внутрішнього контролю ДБР.

Хто з політиків сьогодні вдягнув вишиванкуДень вишиванки святкують сьогодні в Україні та в усьому світі. Хто з політиків причепурився на честь свята – в огляді Слова і Діла.

Крім того, в першому читанні був ухвалений президентський законопроект про валюту, який передбачає врегулювання основних правил здійснення валютного регулювання та валютного нагляду в Україні. «Законопроект пропонує лібералізувати валютні операції й усунути надмірний контроль в цій сфері. Підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе зобов'язання запровадити безвізовий валютний режим. Ухвалення в першому читанні проекту закону про валюту є початком такого процесу», – зазначила Ірина Луценко.

Сьогодні в парламенті традиційна година запитань до уряду. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні попросив народних депутатів наступного тижня ухвалити законопроект про створення Антикорупційного суду. Говорили також про нові правила зарахування дітей до першого класу, заборгованість із зарплати в обленерго та трудову міграцію.

Нагадаємо, Верховна Рада підняла експортне мито на металобрухт.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: