Війна чи мир: вибухи на вулицях стали звичайним явищем для України

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

За останній місяць у Києві сталося кілька інцидентів із використанням різних вибухових пристроїв. Вибухи й терористична діяльність поступово стають звичайним явищем для сучасної України. Поки у Верховній Раді думають про те, чи дозволяти громадянам носити короткоствольну вогнепальну зброю, в банальних вуличних «розбірках» вже щосили використовуються бойові гранати.

За останній місяць лише в Києві сталося принаймні чотири інциденти із застосуванням різних вибухових пристроїв, у результаті яких постраждали люди.

Так, 15 квітня на вулиці Кіото під час конфлікту між компанією молодих людей і звичайним перехожим була кинута граната Ф-1. Від вибуху постраждали сам зловмисник (учасник компанії), 34-річний житель Чернігівської області, та 21-річний житель Броварів. Їх з уламковими пораненнями ніг доправили до лікарні. За даними поліції, «гранатометник» раніше був судимий за злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків.

Дозволити не можна заборонити: що політики обіцяли з приводу легалізації зброї та грального бізнесуСлово і Діло згадує, що українські політики обіцяли з приводу легалізації зброї, проституції та грального бізнесу.

Буквально за кілька тижнів, 27 квітня, в Дарницькому районі столиці внаслідок вибуху гранати загинув журналіст Віталій Кукса. За однією з версій (її висловив народний депутат Ігор Мосійчук), трагічний інцидент стався через сімейні «розбірки». Однак друзі загиблого вважають, що йдеться про вбивство.

Третій вибух прогримів у ніч на 5 травня на вулиці Кирилівській, на Подолі: в руках у 36-річного чоловіка вибухнула граната Ф-1. Сам чоловік загинув. На думку поліції, він був учасником АТО, оскільки при ньому були знайдені документи учасника бойових дій. У квартирі загиблого під час обшуку знайшли гранатомет і ще одну гранату Ф-1.

І, нарешті, четвертий інцидент стався в ніч на 6 травня на вулиці Соборній у Петропавлівській Борщагівці. Ймовірно, вибухнула граната на причалі біля озера. В результаті постраждав хлопець 25-30 років, який у важкому стані з травмами рук і щелепи був доправлений до лікарні. Судячи з усього, вибуховий пристрій спрацював прямо в нього в руках.

Останній випадок викликав обговорення в соціальних мережах. «Останнім часом ні дня в Києві не проходить без вибуху гранат. І якщо минулої ночі гранатометник загинув, то цієї ночі черговий підривник із важкими травмами доправлений до лікарні», – заявив, зокрема, відомий журналіст Костянтин Стогній.

Чи готова країна до легалізації зброї?Генеральний прокурор України виступив за легалізацію вогнепальної зброї. Чи готова країна до таких заходів, розбирались експерти.

Його підтримує народний депутат Ігор Мосійчук: «Вибухи, теракти, замахи стають нормою життя для більшості українців у мирних містах і навіть селах».

До слова, Ігор Мосійчук сам ледь не загинув у результаті вибуху, який стався 25 жовтня 2017 року, коли народний депутат виходив із будівлі, в якій розташований телеканал «Еспресо». Та подія була кваліфікована як теракт. У лютому 2018 року Мосійчук заявив, що замах на його життя розкрили.

Ще рік тому, в лютому 2017 року, генпрокурор Юрій Луценко визнав, що криміногенна ситуація в Україні погіршилася. Головними причинами зростання злочинності, на думку Луценка, є війна, безробіття та дезорганізація правоохоронних органів. Загалом, Генпрокуратура зафіксувала в 2017 році 523,9 тисячі злочинів. У МВС говорять про 496 тисяч злочинів, заявляючи при цьому про зниження рівня злочинності. Разом із тим, за даними МВС, у 2017 році на 29% збільшилася кількість фактів незаконного поводження зі зброєю. Вибухи гранат у Києві, та й не тільки в Києві – з цієї ж серії.

Вільне володіння зброєю в Україні: право на захист чи на злочинТрагічний ланцюжок вибухів, вбивств, терактів, які відбуваються в Україні останнім часом, стає радше закономірністю, аніж випадковістю. Знову ставлять на порядок денний питання володіння зброєю. Оцінку ситуації дали експерти.

На думку Мосійчука, знизити рівень злочинності допоможе ухвалення закону, який би дозволив законослухняним українцям володіти короткоствольною вогнепальною зброєю. Логіка тут проста: бойові дії на Донбасі зробили доступними багато видів зброї, включаючи гранати. Нелегальним шляхом може озброїтися кожен, у той час як звичайний громадянин не може захистити себе силою зброї на законних підставах.

У суспільстві є різні думки з приводу легалізації вогнепальної зброї. Зокрема, Юрій Луценко є прихильником легалізації «короткостволу». А в «Народному фронті» пропонують вирішувати питання легалізації короткоствольної зброї через референдум. Раніше «Слово і Діло» повідомляло, що в парламенті є щонайменше два законопроекти, які регламентують порядок обігу цивільної зброї та боєприпасів. Основними противниками їх ухвалення, на думку автора одного з таких законопроектів, є МВС і ті депутати, які лобіюють інтереси МВС у Верховній Раді.

Поки ж депутати сперечаються про те, чи варто громадянам дозволити купувати вогнепальну зброю, бойові гранати вже давно стали звичайним знаряддям для банальних вуличних «розбірок». У всякому разі, про це свідчать події на Кіото й загибель Віталія Кукси. І якщо в 2011 році застосування терористом Асланом Дикаєвим гранати Ф-1 проти міліціонерів під Одесою стало надзвичайною подією (для ліквідації Дикаєва провели мало не військову операцію), то зараз такий самий інцидент, скоріш за все, взагалі не викликав би резонансу. Вибухи й теракти настільки часто відбуваються навіть у мирних українських містах, що дійсно стали звичною справою.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: