Нардеп розповів, що заважає ухвалити закон про легалізацію зброї

Читать на русском
Один із авторів проекту закону щодо легалізації зброї заявив, що в парламенті не хочуть розглядати цю законодавчу ініціативу.

У Верховній Раді України чиниться значний спротив розгляду законопроектів про легалізацію зброї.

Про це «Слову і Ділу» розповів один з авторів проекту закону «Про цивільну зброю та боєприпаси», який уже внесений до порядку денного сесії ВР, народний депутат Андрій Іллєнко.

«Основними противниками цього законопроекту є МВС та ті депутати, що лобіюють інтереси МВС у парламенті. Але в суспільстві дедалі більшим є запит на впорядкування зброярського законодавства. Тобто суспільство сьогодні також чинить тиск на законодавців, але в зворотному напрямку», – сказав Іллєнко.

Андрій ІллєнкоГолова Київської міської організації Всеукраїнське об'єднання "Свобода"

За його словами, головна філософія цього законопроекту – надати законослухняній людині право на самозахист: «Цей закон просто упорядковує наше законодавство, надає можливість законослухняному громадянину захищати себе легально».

Втім, багато народних депутатів поділяють цю філософію.

«Цей законопроект підписали більш ніж сорок народних депутатів, практично з усіх фракцій. Думаю, є прихильники й серед тих колег, що проект не підписали, але в залі можуть його підтримати. Зрештою, думаю, ми за допомогою суспільної думки подолаємо опір МВС та ухвалимо відповідний закон», – зазначив нардеп.

Нагадаємо, до порядку денного дня дії Верховної Ради внесені два законопроекти, що регламентують порядок обороту цивільної зброї та боєприпасів. Законопроект «Про вогнепальну зброю цивільного призначення» №1135, поданий народним депутатом Сергієм Капліним, передбачає узаконити право на придбання й використання вогнепальної зброї цивільного призначення, в тому числі короткоствольної. Але порядок придбання зброї не базується на дозвільних засадах: право на оформлення документа на володіння зброєю надається продавцю.

Законопроект «Про цивільну зброю та боєприпаси» №1135-1, поданий групою авторів на чолі з позафракційним Іллєнком, передбачає відповідну класифікацію цивільної зброї та боєприпасів. До першої категорії належать пневматична зброя калібром до 4,5 мм, зі швидкістю польоту метального елементу до 100 м/с та вогнепальна зброя під патрон Флобера калібром до 4,5 мм. Придбання такої зброї не вимагає дозволу. Решта категорій, у тому числі короткоствольна нарізна й гладкоствольна зброя, довгоствольна, газова та пневматична зброя, а також зброя під патрон Флобера з калібром понад 4,5 мм, потребуватимуть дозволу, який видаватимуть відповідні органи державної виконавчої влади.

Раніше у фракції «Самопомочі» спрогнозували результат голосування за законопроект щодо легалізації зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: