Чи готова країна до легалізації зброї?

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Ініціатива легалізації зброї як позитивні, так і негативні сторони. Передусім для такого кроку потрібно, щоб чітко діяли закони, щоб усе відбувалося в правовому полі. На жаль, на сьогодні цього немає, тому існує велика небезпека та ризик зловживань.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи заяву генпрокурора Юрія Луценка, який підтримав легалізацію вогнепальної зброї в Україні.

«Ті, хто хотів мати зброю, давно нею володіють. Питання легалізації зброї не вирішує глобальним чином проблему ані з рівнем захисту, ані з рівнем злочинності. Тут ми знову гальмуємо на тому, що недостатньо добре працює правоохоронна система. Відтак, таким рішенням замість того, щоб дивитися не через показники, а через забезпечення результату покращити роботу правоохоронної системи, намагаємося шукати якісь альтернативи, що, можливо, призведуть до якогось ефекту», – зазначив Павліченко.

На його думку, певною мірою це відхід від основної лінії.

Він уточнив, що це може бути одним із додаткових компонентів та інструментів, але не може бути вирішальним фактором у досягненні справедливості та гарантуванні безпеки громадян.

Легалізація зброї: величезні ризики для владиЖурналіст Максим Кречетов розповідає про ризики для влади внаслідок легалізації вогнепальної зброї.

«Цю проблему слід розглядати в широкому спектрі. Не слід вважати, що це повністю вирішить питання гарантування безпеки», – додав фахівець.

На його переконання, повинні мати право на доступ до зброї передусім ті, хто працює в правоохоронній системі, можливо, навіть не лише в межах службових повноважень.

«Тобто вони могли б виконувати роль гарантів, перебуваючи з цією зброєю в позаслужбовий час. Але це мають бути професіонали, які мають навички. Зброя – це складний інструмент. Щоб не вийшло, як у відомого автора: зброя, яка висить на стіні, обов’язково має вистрілити», – пояснив експерт.

Це може спричинити досить важкі наслідки для тих, у чиєму розпорядженні перебуває зброя, підкреслив він.

За його словам, навряд чи сьогоднішні проблеми мають вирішуватися шляхом легалізації зброї для населення.

«Легалізація зброї – це один з інструментів, який має працювати за належних запобіжників. Таких запобіжників на сьогодні практично немає. Можна мати й нелегально цю зброю, й особливо при цьому не хвилюватися. Звичайно, передбачена кримінальна відповідальність, але в більшості випадків вона не настає, тому що факти просто не встановлюються», – резюмував Олександр Павліченко.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виступає за часткову легалізацію бойової короткоствольної зброї. Перелік його обіцянок – за посиланням.

Раніше журналісти «Слова і Діла» з'ясували, які ризики для влади приховані в питанні дозволу на володіння зброєю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: