Вільне володіння зброєю в Україні: право на захист чи на злочин

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Кожна психічно та фізично здорова людина має право на короткоствольну зброю. Але тут питання в тому, що дозвільна система має бути дуже жорсткою. Критерії, медичні комісії та весь механізм повинні мати жорсткі умови.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, віце-президент аналітичного центру «Політика» Олег Лісний, оцінюючи трагічний ланцюжок вибухів і терактів у країні та питання володіння зброєю в зв'язку із ситуацією.

«Зброя необхідна тим людям, які можуть якісно та врівноважено нею користуватися. Коли апелюють до того, що на вулицях почнеться свавілля, злочини, це не зовсім правильно. У кілера, якогось бандита із сусіднього двору можливості отримати зброю в сто разів більші, ніж у законослухняного громадянина», – зазначив Лісний.

Тільки якщо кримінальний або злочинний суб'єкт знатиме, що може отримати кулю в лоб за свій розбій, за те, що пристане на вулиці з метою забрати не лише гаманець, але й життя, то замислиться, чи варто це робити. Зараз обмежень немає. Злочинний світ озброєний до зубів, а законослухняні громадяни – лише Конституцією й законами, які в темному провулку застосувати не вийде.

«Потрібно врівноважувати можливості й довіряти громадянам. Звичайно, за умови, що правоохоронні органи більш активно боротимуться з незаконним обігом зброї», – додав експерт.

Є країни, на які в певних моментах нам варто орієнтуватися, наприклад, Ізраїль і США, уточнив він.

«Звісно, будуть опоненти, які говоритимуть про те, як там убивають на вулицях. Однак це інший характер. Йдеться про терористів-смертників. Це зовсім інший підхід», – підкреслив фахівець.

Легалізація зброї: величезні ризики для владиЖурналіст Максим Кречетов розповідає про ризики для влади внаслідок легалізації вогнепальної зброї.

«І якщо дивитися статистику США, то кількість самогубств набагато більша, ніж від того, що хтось із тих, хто законно володіє зброєю, вбив іншу особу. Від людини з відхиленнями ніхто не застрахований, але важливо довіряти своєму народу й надати йому право захищати своє життя та життя рідних шляхом застосування в законному плані зброєю», – резюмував Олег Лісний.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виступає за часткову легалізацію бойової короткоствольної зброї. Перелік його обіцянок – за посиланням.

Раніше журналісти «Слова і Діла» з'ясували, які ризики для влади приховані в питанні дозволу на володіння зброєю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: