Україна в світових рейтингах: менше щастя, більше свободи преси

Читать на русском

Порівняно з попереднім роком Україна поліпшила свої позиції в багатьох світових рейтингах. Збройні сили України увійшли до топ-50 найсильніших армій світу, покращився індекс демократії, але українці стали менш щасливими. Аналітики «Слова і Діла» відстежили зміни позиції України в рейтингах.

Найбільший прорив у України в рейтингу цінності громадянства – плюс 21 позиція. Відзначимо, що рейтинг при оцінці показника громадянства враховує масштаб економіки країни, розвиток людського потенціалу, громадський порядок і стабільність, а також безвізовий доступ для тимчасових поїздок і можливість безвізового проживання й роботи в інших країнах. Перше місце в рейтингу вперше за п'ять років посіла Франція, Німеччина опустилася на друге місце. Замикають рейтинг Афганістан і Сомалі.

ЗСУ піднялися в рейтингу кращих у світіЗбройні сили України за рік піднялися на одну сходинку в рейтингу найсильніших армій світу Global Firepower і посіли 29 місце, всього в рейтингу 136 країн.

Крім того, Україна вперше увійшла до списку топ-50 найсильніших армій світу й посіла там 30-те місце. До першої трійки увійшли США, Росія та Китай, а аутсайдерами рейтингу виявилися Білорусь і Філіппіни. При цьому в рейтингу найбільших експортерів зброї Україна втратила дві позиції й посіла 11-те місце. Наша країна зараз забезпечує 1,7% світового експорту. Головним експортером зброї залишаються США (34%), на другому місці – Росія (22%), на третьому – Франція (6,7%). Головним імпортером зброї залишається Індія.

Ще один успіх України – плюс 16 місць у рейтингу за рівнем економічної свободи, тепер ми на 150-му місці (в доповіді це оцінюється як «в основному невільна»). Відзначається, що Україна поліпшила свої позиції за 8 показниками з 12, включаючи свободу інвестицій. Однак Україна посідає останнє місце серед 44 країн Європи. Згідно з доповіддю, найбільш вільна економіка в світі в Гонконзі, до першої трійки також увійшли Сінгапур і Нова Зеландія. Замикає рейтинг КНДР (щоправда, кількість її балів у рейтингу трохи зросла).

Україна в світових рейтингах: динаміка за останній рікАналітики Слова і Діла з'ясовували, як за рік Україна змінила своє місце в світових рейтингах.

Ще до двох рейтингів України потрапила вперше: увійшла до трійки найбільш дешевих для життя країн (разом з Єгиптом і Пакистаном) і увійшла до десятки найгірших країн для пенсіонерів. Найкраще живеться пенсіонерам у Новій Зеландії, Австралії та Швейцарії, а найгірше – в Ірані.

Погані новини для українців – ми стали менш щасливими. У всесвітньому рейтингу щастя ООН Україна втратила шість позицій і посіла 138-ме місце. Найщасливіші люди живуть у Фінляндії. Норвегії й Данії, а нещасні – в Бурунді.

А ось зі свободою й демократією в Україні справи йдуть краще. У доповіді щодо індексу демократії Україна піднялася на три рядки й посіла 83-тє місце (група «перехідних режимів»). При оцінці демократії оцінюються громадянські свободи, плюралізм, діяльність уряду, політична ангажованість населення та інші фактори. Крім того, Україна поліпшила позиції в рейтингу свободи преси й посіла 101-ше місце. Очолює рейтинг Норвегія, а замикає – КНДР.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, за даними соціологічного опитування групи «Рейтинг», найбільше задоволені проживанням жителі Вінниці, Луцька та Харкова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: