Рейтинг найсильніших армій світу: який арсенал у трійки лідерів та України?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Збройні сили України за рік піднялися на одну сходинку в рейтингу найсильніших армій світу Global Firepower і посіли 29-те місце. Загалом у рейтингу 136 країн. Звичайно, якщо порівняти рейтинги попередніх двох років, то хоч Україна й піднялася на одну позицію вгору, але показників 2014 року, коли посідала 21-ше місце, так і не досягла.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Сильніші за самих себе. Чому ЗСУ піднялися в рейтингу найсильніших армій світу» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

За словами Поповича, рейтинг GFP один із найвідоміших у світі. Він складається фахівцями найстарішого з британських університетів Святого Ендрю (University of St. Andrews), який заснований на початку 1410-х років у Шотландії для вивчення інформації про збройні сили різних країн світу.

Загалом у списку 136 країн, а під час аналізу враховували понад 50 факторів – розвиток економіки, промисловості, наявність робочої сили, природних ресурсів, різноманітність озброєнь. Країни, що мають ядерну зброю або є членами НАТО, отримували бонусні бали, зазначив журналіст.

Він акцентував, що перша трійка армій світу вже кілька років залишається незмінною – США, Росія та Китай.

«США є чемпіонами за чисельністю авіації та бойових кораблів», - уточнив експерт.

Згідно з даними GFP, у американців 13,3 тисячі військових літальних апаратів і 415 кораблів, у тому числі 20 авіаносних. При цьому найбільше коштів вони витрачають на оборону: за версією рейтингу – $647 млрд.

Призов в Україні: скільки чоловіків забрали в армію в 2014-2018 рокахУ квітні-травні 2018 року в армію заберуть більш ніж 15 тисяч чоловіків. Частина служитимуть у Збройних силах, частина – в Держприкордонслужбі та Нацгвардії.

Армія Росії вражає кількістю бронетехніки, підкреслив фахівець. За даними GFP, РФ має в своєму розпорядженні 20,7 тисячі танків і 27,4 тисячі бойових броньованих машин.

«При цьому військових літальних апаратів у росіян втричі менше, ніж у американців. Авіаносець лише один. Очевидно, йдеться про авіаносний крейсер «Адмірал Кузнєцов», який зараз перебуває на ремонті після сирійського походу», – додав Попович.

Журналіст звернув увагу на те, що витрати РФ на оборону неспівмірні з американськими – $47 мільярдів.

Трійку лідерів замикає Китай, який вражає числом, – в армії Піднебесної служать понад 2,1 мільйона китайців.

«Це вдвічі більше, ніж у Росії (1,01 мільйона осіб) і США (1,2 мільйона осіб)», –пояснив він.

За його словами, витрати на армію становлять $151 мільярд на рік.

«Армія має величезні людські ресурси: 1,3 мільярда населення, з яких 619 мільйонів є придатними до несення військової служби, а більш ніж 800 мільйонів можуть бути залучені до виробництва як робоча сила», – констатував Попович.

Схожі людські можливості лише в Індії, яка розташувалася на четвертій сходинці рейтингу.

Українська армія перебуває між Грецією (28-ме місце) та Чехією (30-те місце), акцентував експерт.

Згідно з даними GFP, в українській армії служать 182 тисячі осіб (у Міноборони заявляли про 250 тисяч), а бюджет становить майже $4,9 мільярда, що в перерахунку в гривню приблизно відповідає показникам 2017 року.

«Але не варто забувати, що до оборонного бюджету України включаються витрати на утримання всіх силових структур, а не лише ЗСУ», - додав Попович.

Він наголосив, що такі ж бюджетні показники для України GFP вказував у рейтингах за 2017-й і навіть за 2016 рік.

«Виграш в одну позицію, скоріш за все, відбувся через скорочення зовнішнього боргу – $125,3 мільярда в 2018 році проти $127,7 мільярда в 2017 році. Зіграло й те, що істотно збільшилася кількість бойових броньованих машин – 11,8 тисячі в 2018 році проти 8,2 тисячі в 2017 році», – нагалав журналіст.

За словами експерта, всі інші показники залишилися практично такими самими – 2214 танків (2449 торік), 240 одиниць військової авіації (минулого року – 238) й лише 25 військових кораблів.

Канада пообіцяла Україні мільйони на підготовку арміїКанадський уряд продовжує надавати підтримку Україні і готовий виділити фінансову допомогу для підготовки Збройних сил. Фінансування Канади буде направлено на підготовку військових.

Не можна не помітити, що в попередні роки Україна була на більш високих позиціях у рейтингу GFP. У 2014 році ми були на 21-му місці, а в 2015-му – вже на 25-му.

На його думку, причина в різкому скороченні чисельності танків та авіації.

«У 2014 році в нас було 4112 танків і 400 військових літальних апаратів, а в 2015 році – вже 2809 і 222 відповідно. Такий спад пов'язаний із війною на Донбасі. Однак більш високі позиції порівняно з 2018 роком аж ніяк не означають, що чотири роки тому українська армія була кращою», – зазначив Попович.

Журналіст підкреслив, що якщо врахувати експертну думку, то ЗСУ зараз набагато сильніші.

Він нагадав заяву президента про те, що в 2014 році армії практично не було.

«Тому за допомогою таких рейтингів не можна об'єктивно оцінити справжні можливості збройних сил. Істинну оцінку може дати лише бойовий досвід. І в цьому плані ЗСУ – єдина європейська армія, яка має досвід протистояння з однією з найсильніших армій світу», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Сильніші за самих себе. Чому ЗСУ піднялися в рейтингу найсильніших армій світу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: