Чи оплачуватиме Захід миротворців на Донбасі та в чому його інтерес?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Україна – гаряча точка в центрі Європі, географічному, політичному, ще й за участю російських сил. Ігнорувати таку ситуацію країни ЄС не можуть собі дозволити. Відповідно, цією темою топ-політики займатимуться й щось говоритимуть із цього приводу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи інформацію про те, що Німеччина, Франція та США готові фінансувати миротворчу операцію на Донбасі.

«Європейським політикам набагато вигідніше говорити не про війну, а про мир. У ситуації, коли говориш про війну, доводиться називати, хто є агресором, окупантом. Коли йдеться про мир, це про майбутнє. Говорити про деокупацію чи про миротворців? Про миротворців – звучить набагато зрозуміліше», – зазначив Саакян.

«Тому Німеччина, Франція та США мінімізують електоральні та геополітичні ризики», – констатував він.

Говорити про миротворців вигідніше, ніж про Будапештський меморандум. Ця тема ще довго використовуватиметься як ширма – десь, можливо, для зрушень, але десь і для імітації процесу.

«Тим не менш тема миротворчості набагато вигідніша для Заходу, ніж просто підтримка України проти агресії РФ», – уточнив експерт.

На його думку, Німеччина, Франція та США дійсно можуть дозволити собі фінансування операції й можуть зважитися на це.

«Їм це вигідно з точки зору геополітичного інтересу, миротворці для європейських політиків є практично гарантією того, що війна між РФ та Україною не перетвориться на гіпергарячий конфлікт, не переросте у велику війну», – пояснив Саакян.

За його словами, для РФ миротворці також є свого роду гарантією того, що Україна не буде деокупувати території військовим шляхом.

«Це ще й гарантія того, що процес реінтеграції в Україні можливий лише після того, як будуть досягнуті домовленості з РФ, адже миротворці, враховуючи позиції РФ в ООН, – це тема, в якій Росія має право вето», – акцентував фахівець.

Це їхня квота, карта, якою вони можуть грати, при цьому перенісши все міліарні витрати на США та Німеччину на предмет того, що на теренах не буде українських військових.

«У такій ситуації РФ зможе зберегти свій вплив на територіях і сконцентруватися на війні не лише на Донбасі, а й на дестабізізаціі всієї України, не обов'язково військовій. Для них миротворці також є вигідною темою», – підкреслив Саакян.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

На його думку, для України поки питання в тому, який характер матимуть зміни.

Він додав, що це залежить від мандата самої місії.

«Може бути як сценарій, неприйнятний для України, так і навпаки – коли миротворці стануть позитивним інструментом і посилять наші можливості. Все це є предметом переговорів. Швидко це не відбудеться. РФ не відмовиться від своєї позиції. Миротворці – це історія надовго. З точки зору процедури лише рік піде на це. Ми на старті», – резюмував Олег Саакян.

Раніше аналітики «Слова і Діла» відстежили, до яких країн Європи та з яким мандатом вводили миротворчі сили, і як це допомогло завершенню конфлікту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: