Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Василь Яніцький

Читать на русском
Мажоритарник із Рівненської області за чотири роки вибив кошти для ремонту школи, але так і не вирішив бурштинову проблему. За рік Яніцький має виконати ще майже половину своїх обіцянок.
Василь ЯніцькийСлово і Діло

За рік до виборів ми підбиваємо підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й дивимося, як кожен окремий народний депутат виконував те, що обіцяв виборцям до отримання мандата й під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності одного з народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми подивимося, як працює нардеп Василь Яніцький, який замикає список в алфавітному порядку.

Народний депутат України, обраний від мажоритарного округу в місті Дубровиці Рівненської області, член фракції «Блоку Петра Порошенка», заступник голови комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя Василь Яніцький дав 13 обіцянок, з яких 3 виконав, а 4 – провалив. Йому належить виконати ще 6 запевнянь. Зараз рейтинг відповідальності Яніцького становить 21%.

Дві з трьох виконаних обіцянок Яніцького є передвиборчими. У своїй програмі «Бути патріотом» він обіцяв домагатися того, щоб депутатів до парламенту обирали за відкритими партійними списками. Коли Верховна Рада ухвалила за основу проект Виборчого кодексу України, яким запроваджується механізм обрання нардепів за відкритими списками, Яніцький голосував за цю ініціативу.

Також він виконав передвиборчу програмну обіцянку забезпечити соціальний і правовий захист бійцям АТО та їхнім сім'ям. Парламент ухвалив низку законопроектів, які підвищують соціальний статус і захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, надають низку пільг і створюють систему адресного соціального забезпечення. Яніцький підтримав більшість зазначених законопроектів.

Вдалося депутату домогтися, як він і обіцяв, виділення коштів із держбюджету на будівництво нової школи в селі Степангород Рівненського району.

Однак, якщо говорити про провалені обіцянки, то тут Яніцький не зміг виконати запевнення, що стосується однієї з найгостріших проблем у Рівненській області – видобутку бурштину. Нардеп обіцяв подати законопроект про старательську діяльність та ініціювати створення слідчої комісії з цього питання. «Законопроект не ідеальний, але його потрібно ухвалити в першому читанні та доопрацювати. Буде створена слідча комісія, до якої увійдуть народні депутати. З її допомогою та із законом ми вийдемо з нинішньої проблеми з бурштином», – обіцяв він.

Обіцяний законопроект нардеп подав ще в 2015 році, проте Рада ухвалила за основу інший проект закону, що досі не ухвалений. Тим часом обіцяна Яніцьким тимчасова слідча комісія з розслідування незаконного видобутку бурштину також не була створена.

Провалив Яніцький і свою обіцянку підтримати грошима проект «Рівні дороги» в Рівненській області. Йдеться про ініціативи порталу «УкрЯма», який відстежує стан доріг в Україні.

«Надихнувшись ініціативою «УкрЯма», пропоную втілити її головні ідеї на Рівненщині. Для цього потрібно зібрати максимальну кількість зацікавлених активістів. Зі свого боку готовий забезпечити громадські організації та активістів усією необхідною підтримкою, в тому числі матеріальною. Проект «Рівні дороги» дозволить проконтролювати фірми-підрядники й зробити їхню роботу максимально ефективною. Долучайтеся та запрошуйте небайдужих людей», – написав нардеп на своїй сторінці в соцмережі й на цьому його ініціатива закінчилася.

У місті Вараші Яніцький обіцяв висадити найкрасивіші сакури на Поліссі та облаштувати сквер для молоді, але щось пішло не так.

«Ми маємо впоратися з тим, щоб наша алея сакур дійсно стала візитівкою Вараша. Ці дерева дуже чутливі до погодніх умов. І я зроблю так, що, можливо, ми зробимо заміни пород цих дерев. Але сакури тут будуть дійсно найкращими на Поліссі та на Рівненщині», – запевнив нардеп.

На облаштування скверу Яніцький обіцяв виділити гроші зі свого фонду: «Будемо це робити спільно з владою міста. І найголовніше, що кошти йтимуть із благодійного фонду, можливо, навіть із держбюджету та міського бюджету».

Однак у міськраді Вараша «Слову і Ділу» повідомили, що в 2017 році за підтримки народного депутата Яніцького роботи з оновлення алеї сакур і створення скверу на території міста Вараш не проводилися та не планувалися.

Рік залишився в Яніцького для того, щоб виконати ще 6 із 13 своїх обіцянок, у тому числі й кілька передвиборчих. Нардеп обіцяв у першу чергу домогтися поліпшення загального стану доріг у своєму окрузі. І тут треба віддати йому належне, тому що, незважаючи на те, що депутат не підтримав проект «Рівні дороги», під час своєї каденції регулярно домагався виділення коштів на ремонт доріг в окрузі.

Також Яніцький став співавтором проекту закону, спрямованого на фінансування та забезпечення реконструкції та ремонту автодоріг у країні. Як повідомив нардеп, у 2017 році він домігся виділення коштів на ремонт найбільш проблемних дорожних ділянок Полісся, в тому числі й ремонт сільських доріг. На капітальний ремонт дороги в селі Остки надійшло 500 тисяч гривень, в селищі Томашгород – 499,932 тисячі гривень, в селі Березове – 400 тисяч гривень. У планах на 2018 рік – ремонт вуличних доріг у селах Карпилівка, Глинне, Рокитне, Старе Село та Кам'яне.

Ще Яніцький під час виборів обіцяв забезпечити відновлення ефективного медичного обслуговування. За останні чотири роки він проголосував за урядовий законопроект про реформу медицини. Що стосується ще однієї програмної обіцянки – забезпечити посилення соціальних гарантій для постраждалих від аварії на ЧАЕС, то нардеп підтримував більшість законопроектів щодо поліпшення життя чорнобильців.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Почитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: