Переможці та переможені: як пройшли вибори до ОТГ та чи є однозначний лідер?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

29 квітня в 40 об'єднаних територіальних громадах в 17 областях України відбулися перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів. Спостерігачі вже назвали ці вибори найбруднішою кампанією з часів Революції Гідності. Зафіксовано понад 20 спроб скуповування голосів, ба більше, трьох скупників спіймали на гарячому в день виборів. Тим часом лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко переконує, що вибори до ОТГ – найбільш правдива соціологія. «Те, що зараз реальні вибори показали «Батьківщині» 35,4%, говорить про реальні симпатії людей», – зазначила вона. Своєю чергою в партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» заявили, що їх кандидати перемагають у більшості громад.

«Слово і Діло» вирішило розібратися в тонкощах виборчого процесу та з’ясувати, кого вважати переможцем, а кого переможеним у передвиборчих перегонах.

Політолог Андрій Дуда підкреслив, що для того, щоб зрозуміти реальні результати виборів, зважати варто на кілька критеріїв. Це стосується в тому числі й голів громад.

«Згідно із загальною сумарною чисельністю депутатів, за тими результатами відносну більшість набрала «Батьківщина». Але високий результат у «Нашого краю», Аграрної партії. Не варто однозначно говорити про перемогу «Батьківщини». Вони набрали відносну більшість, коли йдеться про депутатів місцевих рад. Розрив не дуже великий, вони набрали трохи більше, ніж БПП, але, наприклад, значно менше, якщо брати сумарно БПП та Аграрну партію, «Наш край», – пояснив Дуда.

За його словами, вибори до ОТГ – це лише частина громад, а не загальні вибори депутатів і сільських голів.

«Тому не варто показувати результати як певну характеристику. Це не в усіх областях, а лише в окремих. Йдеться про місцеві ради, де є певна специфіка, грає роль муніципальна проблематика, яка не є властивою парламентським партіям. Не зовсім доречно робити якісь висновки з цих виборів, принаймні на предмет того, що вони відображають сучасні політичні орієнтації. Це не так. Є не представленість областей, районів, міст обласного/районного значення», – зазначив він.

Крім того, експерт уточнив, що вибори дійсно пройшли зі значними й очевидними порушеннями.

Фіксується неймовірний підкуп усіма політичними силами. Опозиційні партії також включені до цього процесу, причому ще й на перших позиціях. Провладні партії не настільки очевидно використовують підкуп, як опозиційні, хоча опозиція мала б показувати стандарт чесності.

«Парламентські, президентські вибори – інші. Деякі технології можуть бути використані, але сама форма виборчої кампанії, комунікації з виборцями відрізняється», – додав він.

Наразі, звичайно, «Батьківщина» намагається якось конвертувати результати, але слід врахувати, що це просто загалом традиційні для «Батьківщини» області, наголосив фахівець.

Хто найвідповідальніший серед лідерів президентських рейтингівМи вирішили порівняти, чи збігається рівень підтримки українцями електоральних лідерів з рівнем їх відповідальності, згідно з нашим моніторингом.

«Це ті області, де й так виборець орієнтувався на «Батьківщину». Результати непогані, але це лише третина. Вони судять суто за депутатами місцевих рад. Багато важитиме, хто з голів громад виграє, це ключовий момент», – нагадав він.

За його словами, досвід показує, що після виборів починається переформатування місцевих рад під певного голову громади.

«Вони в конфлікті існувати не можуть. Як правило, будь-який голова починає з формування лояльної до себе ради. Майбутнє, навіть у цих ОТГ, від результатів майже не залежить. Залежатиме від того, хто обраний головами, й вони вже покажуть, які ради на кого орієнтуються, яку партійну залежність вони матимуть. Це вирішиться в найближчі три місяці після виборів», – резюмував Андрій Дуда.

За останніми соцопитуваннями, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі, то серед лідерів були би «Батьківщина», «Опоблок», «Громадянська позиція» та «Слуга народу».

Аналітики «Слова і Діла» з’ясували, хто найвідповідальніший серед лідерів президентських рейтингів.

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, – на нашій інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: