Гроші проти адмінресурсу: що показали вибори до ОТГ?

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт
Петро Охотінполіттехнолог

Якщо не знати ситуації на місцях і розглядати вибори до ОТГ як «сферичний кінь у вакуумі», то депутати в місцевих радах – це наявність партійної мережі та її проникнення на місця.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, передає «Слово і Діло».

«Вибори до ОТГ – це також інфраструктура для організації виборів президента та парламентської кампанії. З такої точки зору дійсно зрозуміло, чому партії вклалися ресурсом у ці вибори», – зазначив експерт.

При цьому він звернув увагу на повідомлення «з полів» про те, що за голос у віддалених селах платили грубі гроші.

«Такого не було навіть під час минулої парламентської кампанії», – додав Кулик.

Однак, на його думку, партійність депутатів у радах ОТГ не грає значної ролі.

Хто найвідповідальніший серед лідерів президентських рейтингівМи вирішили порівняти, чи збігається рівень підтримки українцями електоральних лідерів з рівнем їх відповідальності, згідно з нашим моніторингом.

«На місцях люди обирають партійний прапор лише як засіб пересування соціальним ліфтом, і їх лише номінально можна вважати «штиками» Порошенка чи Тимошенко. Зміниться кон’юнктура – змінять і партквитки. Важливіше, на кого орієнтуватимуться голови ОТГ. Саме вони організовуватимуть виборчий процес», – уточнив фахівець.

«Сьогодні місцеві голови обирають членство в президентській силі. Отже профіту тут для них більше. В них і місцевий адмінресурс», – додав Віталій Кулик.

Своєю чергою політтехнолог Петро Охотін не виключив, що звинувачення в «роздачі гречки» чи «засіванні округу» можуть стати в 2019 році інструментом визнання виборів на окремих дільницях недійсними.

«Тому командам потрібно готуватися до захисту своїх даних, велику роль відіграватимуть зовнішні експерти», – наголосив він.

«Крім того, організації також намагатимуться використати в політичних маніпуляціях через «наводку» на мережі опонентів і фото- та відеодокази про використання незаконних методів», – додав Охотін.

Нагадаємо, за результатами виборів у «Батьківщини» 35,4% депутатських мандатів, у БПП – 27,1%.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, хто найвідповідальніший серед лідерів президентських рейтингів.

Також «Слово і Діло» писало, як відреагували соцмережі на новий президентський рейтинг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: