Як чиновники борються з незаконним продажем алкоголю

Читать на русском
Слово і Діло розбиралося, що місцеві чиновники обіцяють щодо заборони продажу алкоголю вночі.
Слово і Діло

Президент України Петро Порошенко підписав закон, що дозволяє місцевій владі встановлювати обмеження продажу алкоголю в певний час. Згідно з новим законом, сільські, селищні та міські ради можуть запровадити заборону на продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та вин. За порушення заборони передбачається штраф від 510 до 1,7 тисячі гривень.

Нагадаємо, що у Львові, Черкасах, Ужгороді, Луцьку та Івано-Франківську заборона на продаж алкоголю вночі вже діє. Раніше аналогічні обмеження були в столиці, проте суд зобов'язав їх скасувати. «Слово і Діло» розбиралось, як чиновники борються з незаконним продажем алкоголю.

Ініціативу заборонити продаж спиртних напоїв після 22:00 у Києві обіцяв підтримати мер Володимир Кличко. Відповідний проект рішення в 2014 році підготували депутати Київради. «Такий досвід є в деяких країнах світу, коли після певної години заборонений продаж спиртного. Ми маємо розглянути це питання. Я чув про таку ініціативу. Ми її розглянемо, проти такої заборони нічого не маю», – сказав столичний мер. Міська рада таку заборону все ж запровадила, а Кличко її затвердив. Відзначимо, що зараз обмеження не діють.

Хоча минулого року народний депутат Дмитро Білоцерковець заявив, що рішення про заборону продавати алкоголь уночі діятиме й надалі. В червні Господарський суд Києва зобов'язав міську раду припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції, яке полягає в ухваленні рішення «Про обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива в стаціонарних об'єктах торгівлі в місті Києві». Через місяць Вищий госпсуд підтвердив це рішення. Таким чином, нардеп свою обіцянку провалив.

Столичний мер Кличко був також проти продажу спиртних напоїв у МАФах. Відповідне рішення Київради набуло чинності з 1 жовтня 2016 року й діє досі.

Боролися з нічним продажем алкоголю й у Сумах. Мер міста Олександр Лисенко в 2014 році обіцяв, що у продавців, які збувають алкоголь після 22:00, забиратимуть ліцензії. «Податкова інспекція зараз займається проблемою в місті. З їхньою допомогою ми цю проблему в Сумах будемо вирішувати. Питання продажу алкогольних напоїв у заборонений час потрібно довести до кінця. Магазини, в яких будуть знайдені порушення, залишаться без ліцензії», – зазначив він. Однак, як з'ясувалося пізніше, до компетенції органів місцевого самоврядування не належить видача та анулювання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Крім того, цього не можуть робити й структурні підрозділи виконавчого комітету міської ради. Все, що місцева влада змогла зробити в цьому напрямку, – посилити роботу з дотримання заборони.

Одеський мер Геннадій Труханов боровся з курінням серед школярів. «У «Міськпресі» (кіосках) поруч зі шкільними закладами не має бути сигарет і алкоголю, в іншому разі будемо демонтувати. Давайте будемо більш наполегливо вимагати, щоб ліцензія видавалася більш сумлінним людям. Якщо вони вирішили труїти дітей, ми чинитимемо більш жорстко», – обіцяв у серпні 2015 року Труханов. Однак за кілька місяців кіоски із сигаретами так і залишилися біля шкіл, мер зі своїм зобов'язанням не впорався.

Нагадаємо, в Україні можуть збільшити акцизи на тютюнові вироби.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: