Підвищення акцизів на сигарети: чи будуть різкі стрибки цін?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Це планове підвищення, в якому немає нічого катастрофічного. Воно має відбутися в зв’язку з вимогами ЄС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи підвищення акцизу на тютюнові вироби.

«Зараз усе здійснюється відповідно до домовленостей і плану. Усередині року ніхто нічого підвищувати не буде. Підвищення буде на наступний рік відповідно до зобов’язань перед ЄС. Нічого надзвичайного немає. Виробники тютюнових виробів знають про підвищення, яке відбуватиметься щороку, тому тут немає загроз», – зазначив Несходовський.

Крім того, зростання відбувається відповідно до індексу інфляції, уточнив він.

«Якщо врахувати, що минулого року показник інфляції був 14%, то в нас підвищення відбувається відповідно до індексу інфляції», – додав економіст.

За його словами, потрібно розуміти, що проблема контрабанди та підробленої продукції – це не питання акцизу.

«Проблема не в підвищенні, а в тому, що і раніше, і зараз існують схеми «кришування» продажу такої продукції. Немає проблеми зупинити нелегальний продаж тютюнових виробах. У нас на багатьох ринках стоять бабусі, які продають безакцизні сигарети. Всі про це знають, всі помічають. То в чому проблема зупинити таку торгівлю?», – підкреслив експерт.

Ключова проблема в тому, що з такої торгівлі хтось отримує певний зиск, і тому покриває нелегальний продаж таких виробів, акцентував Несходовський.

В Україні подорожчають сигаретиЧерез зростання акцизів на 29,7% вартість пачки сигарет в Україні в 2018 році зросте на 4-5 гривень.

«В принципі, зараз у нас не глобальні розбіжності з цінами наших сусідів, тому нас не зможуть, грубо кажучи, завалити дешевими сигаретами. В нас ціни співставні», – пояснив він.

За його словами, єдиний виняток становить виробництво сигарет на окупованих територіях.

«Звідти дійсно можуть завозити продукцію. Але це питання прикордонників і митної служби, яка має забезпечити надійний контроль, щоб ці товари не перетинали український кордон», – наголосив експерт.

Навіть якщо за цей проміжок часу в ЄС знову зміниться цінова політика на тютюнові вироби, це не означатиме, що Україні вкотре доведеться переглядати ціни, додав він.

«У нас уже узгоджений порядок підвищення цін. На найближчі роки вони не будуть збільшуватися. Різких стрибків не буде. Єдине, що на цьому питанні спекулюють депутати», – резюмував Ілля Несходовський.

Як повідомлялося, через зростання акцизів на 29,7% вартість пачки сигарет в Україні в 2018 році зросте на 4-5 гривень.

4 квітня уряд ухвалив постанову «Про деякі питання маркування тютюнових виробів», якою змінив акцизні марки, в тому числі колір.

З 1 липня виробники зможуть використовувати лише нові акцизні марки на сигаретах.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: