Єдина помісна церква: виборчі «фішки» політиків та зруйнований «русский мир»

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Президент України Петро Порошенко повідомив, що написав офіційне звернення до Вселенського патріарха з проханням надати томос про автокефалію православній церкві в Україні. Сьогодні, 19 квітня, Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія. Постанову підтримали 268 народних депутатів.

«Слово і Діло» дізналося, що думають експерти з приводу втручання політиків у церковні справи та єдності українського православ’я.

Політтехнолог Петро Охотін підкреслив, що більше хотілося б говорити про відродження «Південмашу» та заводу «Антонов», стартапи. Але наразі популярнішою виявилася церковна тематика.

«За 4 роки зробити країну з індустріально-аграрної – аграрно-релігійною! Done?», – зазначив він.

На його переконання, церкву об'єднувати потрібно, але не заявами.

«Завдання перше – забрати її з-під порядкування Росії. В принципі, все. Після цього церква може бути відокремленою від держави. Спокійно. І галасувати, піаритися на цьому не потрібно», – додав експерт.

Ситуація така, що багато людей не розуміють, що вони – Московський патріархат, алже ходять до УПЦ.

«Головне – перекрити відтік фінансів до Москви, провести профілактичні бесіди з настоятелями, прикрити проросійські організації на кшталт «Радомиру», – уточнив він.

За його словами, крім того, гостро стоїть питання менеджменту.

«Реально більшість священиків на місцях залишаться ті ж самі. І це непогано. Багато хто з них ніколи й не був за «русский мир». Церква – це не лише слово Боже, але й майно, бухгалтерія, персонал та рахунки за комуналку. Це немаленькі гроші», – пояснив політтехнолог.

На його думку, зробити спробу створення єдиної церкви «фішкою» не вдасться.

«Свого часу був соціологічний замір, де чітко було видно, що люди не люблять піару політиків на темі церкви. Типу фарисейство. Раніше грати на об'єднанні церков пробував Ющенко. Все скінчилося, коли з'явився претендент на посаду голови об'єднаних церков», – констатував Петро Охотін.

В Україні створять єдину православну церкву: реакція соцмережЩо про створення єдиної православної церкви в Україні думають у соцмережах – у добірці Слова і Діла.

Своєю чергою політолог Віталій Бала зазначив, що доволі дивно бачити й чути людей, які так завзято й категорично виступають проти об'єднання українських церков.

«Хоча їх можна зрозуміти, адже вони ходять до церкви Московського патріархату. Але тим дивнішою й незрозумілою є їхня позиція, адже йдеться не про російську, а про українську церкву. Хіба український народ, як інші, зокрема й російський, не має права на свою церкву?», – уточнив Бала.

Він додав, що церква не може бути повністю відокремлена від держави, тому що держави без людей не буває.

«І хіба в храмах Московського патріархату не агітували на українських виборах за політиків і політичні партії?», – нагадав експерт.

«Буде непросто відновити історичну справедливість, але все буде добре», – резюмував політолог.

Як депутати голосували за постанову про єдину помісну церкву – на нашій інфографіці.

Також «Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають про цю ініціативу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: