В Україні створять єдину православну церкву: реакція соцмереж

Читать на русском

Що про створення єдиної православної церкви в Україні думають у соцмережах – у добірці Слова і Діла.
Слово і Діло

Президент України Петро Порошенко повідомив, що написав офіційне звернення до Вселенського патріарха з проханням надати томос про автокефалію православної церкви в Україні.

Порошенко також попросив народних депутатів підтримати його звернення. «Ця подія незалежності України, яка відбувається в дуже непрості часи для того, щоб ми мали, як більшість у православному світі, свою єдину автокефальну церкву, молитовно поєднану з іншими помісними церквами, але адміністративно ніяк не залежну ані від Москви, ані від когось іншого», – підкреслила президент.

«Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають про цю ініціативу.

«Люблю я ці судомні пошуки теми для походу на вибори. Але є два «але». Перше – Віктор Андрійович (Ющенко – ред.) уже намагався. Друге – тема вибухонебезпечна», – написав журналіст Сергій Щербина.

«Щось Петра Порошенка різко потягнуло в церковні справи. Прямо як одного з його попередників – Віктора Ющенка. Цікаво, чи читав Порошенко 35-ту статтю Конституції, згідно з якою «церква та релігійні організації в Україні відокремлені від держави»? За ідеєю, мав читати, оскільки згідно з офіційною біографією, Петро Олексійович є кандидатом юридичних наук», – написав політичний консультант Микола Спиридонов.

«Давно вже час. Це питання не віри в Бога. Є російська, чеська, болгарська, румунська та інші церкви. Питання, чому в України, незалежної країни, цього немає. Це ж абсурд! І все при тому, що московські попи благословляють орків на вбивство громадян України та захоплення українських територій. Це ж церква окупантів. Одягнувши ряси на погони, намагаються повернути Україну в російське стійло», – написав журналіст Роман Цимбалюк.

«Якщо в Порошенка дійсно вийде отримати томос від Вселенського патріарха в Стамбулі на створення єдиної помісної церкви в Україні, це стане його важливою дипломатичною перемогою. Щоправда, нинішній гучний анонс недоконаного факту викликає й занепокоєння – росіяни зараз кинуть усі сили, щоб зірвати цю подію. І намір може так і залишитися наміром», – вважає Ігор Соловей.

«Криза ідей на Банковій набуває вже якоїсь дикої й хворобливої форми. Так, президенту немає на чому політично грати відтоді, як отримали безвіз, – у нього немає жодної позитивної теми, яку оцінили б виборці», – написав Дмитро Литвин.

«Автокефалія – лише привід. Привід розпалити ще один внутрішній конфлікт і, розділивши народ, залишитися панувати», – вважає екс-міністр юстиції Олена Лукаш.

«Це війна, що йде в іншій площині, але вона не менш важлива для реальної незалежності, ніж танки й гармати», – вважає Руслан Благой.

«Як атеїст я не бачу особливої різниці між релігіями й будь-якими їх підрозділами. За великим рахунком, мені все одно, що вони там роблять і хто головніший за кого. Але якщо він зможе зробити так, що підсумком створення єдиної Української церкви стане знищення філії ФСБ під кодовою назвою «УПЦ МП», то, на мій атеїстичний погляд, із нього можна буде написати ікону», – написав журналіст Айдер Муждабаєв.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, як на законодавчому рівні в Україні намагаються вирішити церковне питання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: