Рада підтримала за основу законопроект про нацбезпеку

Читать на русском
Верховна Рада підтримала за основу з урахуванням пропозицій комітету президентський законопроект номер 8068 про національну безпеку України.

Верховна Рада підтримала за основу з урахуванням пропозицій комітету президентський законопроект №8068 про національну безпеку України.

Документ передбачає, що обсяг видатків на фінансування розвитку оборонно-промислового комплексу має становити не менш ніж 0,5 відсотка, пише «Слово і Діло».

Злочини проти нацбезпеки: скільком терактам запобігла СБУПетро Порошенко в Київській обл. на урочистостях з нагоди 26-ї річниці СБУ висловив особливу подяку Службі безпеки.

У законопроекті передбачено, яким чином будуть координуватися та підпорядковуватися сили безпеки та оборони.

Зокрема, президент як верховний головнокомандувач керує всіма силами безпеки та оборони. Він оголошує війну та запроваджує воєнний чи надзвичайний стан, ухвалює рішення про загальну або часткову мобілізацію, видає накази, директиви з питань оборони, очолює Раду національної безпеки і оборони, призначає та звільняє секретаря РНБО та його заступників, призначає/звільняє вище командування ЗСУ (за рекомендаціями головнокомандувача) тощо.

Згідно із законопроектом, Генштаб ЗСУ в особливий період виконує функції стратегічного керівництва збройними силами, іншими складовими сил оборони і є робочим органом Ставки верховного головнокомандувача в разі її створення. Передбачено, що начальник Генштабу підпорядковується головнокомандувачу сил ЗСУ.

Окремо функціонує Оперативний штаб із командувачем Об’єднаних сил на чолі, причому командувач Об’єднаних сил також підпорядковується головнокомандувачу ЗСУ.

Національна гвардія виконує правоохоронні функції, проте із запровадженням воєнного стану входить до складу сил оборони та підпорядковується головнокомандувачу ЗСУ.

Міністерство оборони України є центральним органом виконавчої влади та військового управління, в підпорядкуванні якого перебувають Збройні сили України та Державна спеціальна служба транспорту.

Міністр оборони, його перший заступник та заступники призначаються з числа цивільних осіб.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що законопроект №8068 Про національну безпеку України надійшов до Верховної Ради 28 лютого з позначкою «до термінового розгляду».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: