Чого чекати від курсу валют у квітні та чому девальвує гривня?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Коливання на міжбанку в досить широких діапазонах пояснюються валютними спекуляціями. Їх здійснюють банки, які мають первинну інформацію від НБУ, що кожного дня збирається чи не збирається робити регулятор на валютному ринку – чи виходитиме з інтервенціями, чи ні, а якщо так, то в яких обсягах. Власники банків, які володіють такою інформацією, спекулюють на курсі, заробляючи кожного торгового дня десятки мільйонів гривень.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Стратегічно уряд разом із Нацбанком заклав девальвацію гривні в бюджеті на цей рік щонайменше до 30,1 гривні за долар на кінець року. Як вони це реалізовуватимуть, якими темпами – спрогнозувати складно», – зазначив Новак.

Оскільки на початку року було незначне зміцнення гривні, то після великодніх свят, враховуючи план девальвації, на українців чекатиме відновлення знецінення гривні, додав він.

І це попри те, що вже два роки в нас нема причин для девальвації національної валюти, уточнив експерт.

Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?Гривня продовжує потроху відвойовувати в долара позиції, в той час як євро не перестає дорожчати. «Слово і Діло» підготувало огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців.

«По-перше, маємо досить збалансовану зовнішню торгівлю. Плюс надходить валютна зовнішня допомога в Україну з різних джерел. І щороку наші заробітчани лише офіційними каналами переказують великі суми. Як результат – зведений баланс за підсумками 2017 року становить плюс 2,5 мільярди доларів», – підкреслив Новак.

Однак, за його словами, при цьому всьому гривня штучно девальвується.

На переконання експерта, це робиться штучно для наших експортерів, головних фінансово-промислових груп.

«Для експортерів що дорожча валюта, то краще. Адже доходи вони отримують у валюті, а витрати на території України – гривневі. Не нарощуючи або навіть скорочуючи виробництво, при девальвації гривні вони мають більші доходи в гривневому еквіваленті», – пояснив економіст.

«Пояснювати ж девальвацію наша влада дуже добре навчилася. Досі чули багато анекдотичних заяв, що гривня падає, тому що весна прийшла чи тому що пенсіонери скуповують валюту. Зараз відновлення девальвації пояснюватимуть тим, що затримався транш МВФ, а разом із ним і транш ЄС», – резюмував Андрій Новак.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: