Нацбанк пом'якшив валютні обмеження для банків

Читать на русском
НБУ з огляду на сприятливу ситуацію на валютному ринку скасував ряд неактуальних тимчасових адміністративних обмежень для банків і бізнесу при здійсненні операцій з валютою.

НБУ з огляду на сприятливу ситуацію на валютному ринку скасував ряд неактуальних тимчасових адміністративних обмежень для банків і бізнесу при здійсненні операцій з валютою.

Про це повідомили у прес-службі центробанку, пише «Слово і Діло».

«Ера Смолія»: Нацбанк періоду перезавантаженняНаціональний банк України отримав десятого за рахунком очільника. Чи наважиться Яків Смолій на перезавантаження банківської системи та чи вдасться йому стати відновити довіру громадян до банків, аналізував політолог Олександр Радчук.

Таким, чином Національний банк розширив можливості банків для проведення операцій з іноземною валютою на міжбанківському ринку.

«Раніше розмір дозволеного сальдо купівлі-продажу банками іноземних валют і банківських металів протягом одного робочого дня складав 0,5%, а з 4 серпня 2017 року - 1% від розміру регулятивного капіталу. З 30 березня поточного року ця вимога припинить дію, а потім будуть скасовані і заходи впливу за її порушення», - йдеться у повідомленні.

Крім того, регулятор змінив для банків ліміти відкритої валютної позиції.

У зв'язку з цим, з 1 травня цього року ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку (Л13-1) буде збільшений з 1% до 3%, ліміт загальної короткої відкритої валютної позиції банку (Л13-2) - зменшений з 10% до 8 %. Передбачається, що це дозволить банкам більш ефективно розподіляти валютні ризики.

Також у НБУ вирішили продовжити ослаблення обмежень на дострокове погашення українськими компаніями зовнішніх кредитів і позик в іноземній валюті.

Тепер, резиденти-позичальники зможуть здійснювати дострокове погашення таких кредитів і позик, якщо в її реалізації (шляхом кредитування, страхування, забезпечення або поручительства) повністю або частково бере участь іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава або іноземний банк з акціонером-іноземним державою.

Крім того, Нацбанк продовжує розширювати перелік операцій бізнесу на надходження по яких не поширюється вимога про обов'язковий продаж.

Таким чином, в подальшому компанія-резидент зможе не здійснювати обов'язковий продаж коштів, що надійшли за кредитом або позикою, якщо в його реалізації (шляхом кредитування, страхування, гарантування) повністю або частково бере участь іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава.

Також НБУ вирішив спростити для бізнесу перерахування іноземної валюти за кордон для здійснення платежів, пов'язаних з процесами судочинства.

Нагадаємо, у березні 2018 року НБУ розширив для іноземних інвесторів можливість репатріювати дивіденди за корпоративними правами та акціями, нараховані за попередні роки.

Раніше НБУ затвердив правила округлення загальної суми покупки в чеку.

Також Нацбанк озвучив список системно важливих банків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: