Що українські політики роблять для збереження лісів

Читать на русском
21 березня – Міжнародний день лісів. Слово і Діло розбиралося, що українські політики роблять для охорони лісів у країні.
Слово і Діло

У всьому світі сьогодні, 21 березня, відзначають Міжнародний день лісів. Свято було засноване в 2012 році за рішенням Генеральної асамблеї ООН.

Україна посідає в Європі 9-те місце з лісистості (лісами покрито 15,9% території країни). Однак проблема нелегальної вирубки з кожним роком стає гострішою. За даними Міністерства економічного розвитку, збитки від незаконної вирубки лісу минулого року склали 157,7 млн грн. Для порівняння в 2016 році – 137 млн грн, а в 2015-му – лише 87 млн. «Слово і Діло» аналізувало, що українські політики роблять для збереження лісів.

«Судомеханік» проти соціаліста. Як політики «пиляють» лісЖурналіст Ольга Василевська-Смаглюк розповідає про боротьбу між політиками за посаду глави Держлісагентства.

Віце-прем'єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе ще в 2016 році обіцяла подати до Верховної Ради власний законопроект щодо питання мораторію на експорт лісу-кругляка. «Ми провели нараду тут, у кабінеті віце-прем'єра, із залученням і депутатів, і представників різних міністерств, щоб напрацювати інші додаткові варіанти (законопроекту – ред.). Знайти, як до цього можна підійти комплексно, з огляду на інтереси України – і екологічні, і економічні», – зазначила віце-прем'єр. Поки такий законопроект у парламенті не з'явився.

Проти зняття мораторію на експорт лісу-кругляка виступила «Воля народу». «Ми знаємо, що в залі Верховної Ради збирають голоси на зняття мораторію експорту лісу. Ми за жодних умов голосувати за це не будемо», – заявив голова групи Ярослав Москаленко. З ним солідарний Олег Ляшко – лідер Радикальної партії заявив, що його фракція не допустить скасування заборони. Проти такої ініціативи голосуватиме також депутат Ігор Гузь.

Фищук планує продавати ліс на торгах та аукціонахСказано 2 червня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Активно бореться за українські ліси народний депутат Остап Єднак. У 2015 році він обіцяв, що в Україні створять Державну лісогосподарську корпорацію. А взимку 2016 року заявив про плани подати законопроект про фінансування Державного агентства лісових ресурсів. Документ був зареєстрований у Раді 15 лютого.

Крім того, нардеп виступив одним з ініціаторів законопроекту про підвищення відповідальності за незаконну вирубку лісу. «Це документ, який системно підходить до кожної статті про правопорушення. Він розділяє незаконні рубки, які здійснюють лісові господарства, приватні структури. Чітко прописуються зобов'язання посадових осіб», – розповів Єднак.

Законодавчі ініціативи щодо незаконної вирубки лісового фонду України обіцяв підготувати Андрій Немирівський, але не склалося: за рік жодного законопроекту на цю тему він не вніс.

Влаштувати рейди проти незаконної вирубки лісу в Житомирській області обіцяв Павло Дзюблик. Зокрема, у вересні 2015 року під час проведення такого рейду був виявлений вантажний автомобіль із дубом. Улітку минулого року Дзюблик повідомив, що його організація «Екологічна варта Житомирщини» продовжує проводити рейди. З незаконною вирубкою лісу в цьому регіоні також обіцяв боротися Володимир Арешонков. Щоб вирішити проблему, він звертався до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та профільних міністрів, крім того, особисто виїжджав із правоохоронцями на місця злочину. В травні нардеп підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони лісів відповідно до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат».

Міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак ініціював запуск постів моніторингу стану лісів у Донецькій області. Наприкінці минулого року спеціалізовану техніку для моніторингу презентував голова військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. «Налаштуємо якісний моніторинг – перейдемо до наступного етапу: будемо працювати з забруднювачами, випишемо для них алгоритм вирішення проблеми, а якщо вони не будуть дотримуватися, будемо звертатися до міністерств, щоб істотно збільшували штрафи», – розповів Жебрівський.

Нагадаємо, «Слово і Діло» вивчило, як депутати-мажоритарники Одеської області виконують обіцянки щодо охорони природи.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: