Український ліс масово вивозять за кордон, незважаючи на мораторій – Климпуш-Цинцадзе

Читать на русском
Йдеться про другу частину траншу 1,8 мдрд євро – 600 млн євро, які мали бути отримані ще рік тому, але заблоковані мораторієм на експорт лісу-кругляка.

Мораторій на експорт з України лісу-кругляка є єдиною перешкодою отримання другого траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу, в той час як контрабанда нівелює дію чинного мораторію.

Йдеться про другу частину траншу 1,8 мдрд євро – 600 млн євро, розповіла віце-прем'єр-міністр України з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає «Слово і Діло» з посиланням на «5 канал».

«Це єдине питання (чинний мораторій на експорт лісу-кругляка – Ред.), що блокує отримання подальшої допомоги з боку ЄС – макрофінансової допомоги, а не кредитної», – заявила вона.

За її словами, другий транш мав бути отриманий ще рік тому, але був заблокований мораторієм на експорт лісу-кругляка.

«Мені дуже шкода, що це питання сильно політизувалося тут, в Україні. Оскільки мораторій, на жаль, не працює. Ми бачимо продовження вирубки лісів, бачимо продовження вивезення лісу-кругляка за кордон контрабандою», – підкреслила віце-прем'єр-міністр, зазначивши, що ліс часто вивозиться з України під виглядом стійок для шахт.

«Я тільки не знаю, в яких країнах ЄС зараз шахти так активно будуються, що в нас такий вал цих стійок іде», – обурилася Климпуш-Цинцадзе.

Нагадаємо, в Міністерстві аграрної політики і продовольства України створена робоча група з напрацювання напрямків реформування лісової галузі України.

Як повідомлялося раніше, мораторій на експорт українського лісу може бути скасований лише в разі ухвалення закону про ринок деревини, який дозволить українському виробнику брати участь в аукціонах на її купівлю. Без цього Рада не скасує мораторій.

«Слово і Діло» зафіксувало 9 обіцянок віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе, 3 з яких вона виконала. Коефіцієнт її відповідальності – 33%. З повним переліком обіцянок віце-прем'єра можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: