«Судомеханік» проти соціаліста. Як політики «пиляють» ліс

Читать на русском
Ольга Василевська-Смаглюкжурналіст

Неабияка боротьба розгорілася за Держагентство лісового господарства. У сутичці за вплив на галузь зійшлися різні групи впливу. Це і прем'єр-міністр Володимир Гройсман, і генпрокурор Юрій Луценко, і Березенко з Кононенком. Ця війна триває вже майже рік. Але досі незрозуміло, хто ж стане головним лісорубом і влаштує чергову лісопилку.

Все почалося з конкурсу на посаду глави Держлісагентства. Його восени 2016-го, нагадаю, виграла якась Христина Юшкевич. Що дуже не сподобалося прем'єру Володимиру Гройсману. Він всіляко перешкоджав діяльності Христини Юшкевич. Давав їй складновиконувані в короткі терміни завдання, не призначав на посаду, а тримав у статусі виконувача обов'язків тощо. А все тому, що друге місце на незалежному конкурсі посів господар вінницького держлісгоспу Анатолій Бондар. А Гройсману хотілося, щоб саме Бондар став головним по лісу. Гройсман навіть підключив до цієї боротьби свого ставленика, першого заступника міністра агрополітики Максима Мартинюка. На той момент у прем'єра вже був перезрілий конфлікт із міністром Тарасом Кутовим.

Конкурс на голову Держлісагентства Юшкевич виграла, але прем'єр її все не призначав. Тому, що Юшкевич вважається людиною Банкової. Тобто чужа. І якби йому вдалося її збити, Анатолій Бондар зміг би очолити відомство. І тоді б воно повністю перейшло під контроль прем'єра. І у травні, знайшовши якісь формальні причини, Юшкевич таки звільняють. Питання поставили на голосування під час засідання Кабміну з голосу. Більшість міністрів взагалі не зрозуміли, за що вони підняли руки.

Вся катавасія насправді відбувається не стільки за ліс, скільки за землю, де в лісових господарствах добувають бурштин. І Адміністрація президента, і Кабмін всерйоз вирішили потрясти цей бізнес. І придумали легальний спосіб. Рекультивувати землі, на яких вівся й ведеться видобуток бурштину. Під цим мається на увазі повне вироблення землі, видобуток каменю під нуль і нова висадка лісу в цих місцях. Таким чином можна легально вибрати з надр весь бурштин. Юшкевич повинна була підписати наказ на культивацію 3 тисяч гектарів таких земель. «Тільки-тільки-тільки цього мало», – обурилися в АП. І сказали Юшкевич підписати наказ на 30 тисяч, а ще краще – на 300 тисяч гектарів! За словами знайомих із Юшкевич людей, вона стала шукати собі нового «покровителя», тому що в АП почали надто тиснути на неї в питанні бурштину та рекультивації. І знайшла собі додатковий захист в особі генпрокурора Юрія Луценка. Останній сказав їй у приватній бесіді, що якщо вона підпише план на рекультивацію 300 тисяч гектарів, як просили в АП, він особисто її посадить. На цьому справа застопорилася.

У підсумку Юшкевич подала до суду на своє незаконне звільнення. Адже її зняли з посади, поки вона перебуває на лікарняному. Кажуть, лежить у Центрі серця. І на зв'язок не виходить. 9 червня суд поновлює Юшкевич на посаді. За моїми даними, в її відновленні зіграв не останню роль Олександр Грановський, депутат від БПП. У «народі» його називають «судомеханіком». За позитив у судових позовах.

Комерційні організації, які співпрацюють із лісовим агентством, оголосили бойкот. «Поки не визначиться, хто у вас тут головний лісоруб, ми ні з ким працювати не будемо», – так і сказали. Бояться, що почнуть дружити з Юшкевич, а прийде на посаду її конкурент – вінницький протеже Гройсмана Анатолій Бондар. Тому вирішили зачаїтися і чекати. Галузь лежить, ніде ніхто нічого не пиляє. Чекають, поки можновладці повирішують між собою.

Тим часом усередині БПП виникла серйозна криза. Близько 12 депутатів вирішили самоусунутися від важливих голосувань, поки не отримають кожен по своїй «частці» в програмі рекультивації. Кожен із них хотів «всунути» свою фірму, але Березенко і Ко не пустили. Йдеться про мажоритарників. Прізвищ не розголошую за домовленістю з джерелом. Зараз БПП опинився під загрозою втратити ці 12 багнетів. Нібито ці партійці розмовляють із керівництвом дуже жорстко – з ними не діляться прибутком, всі бізнеси Кононенка і Ко підминають під себе, депутати перетворюються на кнопкодавів без користі для своїх гаманців. Керівництво провладної партії почало було вести переговори з Радикальною партією Олега Ляшка. Але зрозуміли, що це обійдеться дорожче, ніж зрідка кидати своїм якусь кістку.

Навіть начебто домовилися нарізати їм ділянки для рекультивації. Це якщо вдасться все-таки вичавити Гройсмана з лісу. І повернути Юшкевич на посаду. Поки що Гройсман, який тягне Анатолія Бондаря на посаду голови Держлісагентства, виграє в Кабміні і в міністерстві. А Луценко і Кононенко, яким потрібна хазяйка лісу Юшкевич, – у судах. На прикладі цієї війни стає зрозуміло, як пиляють усе в країні. Не тільки ліс.

Ольга Василевська-Смаглюк, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: