Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської групи "ДОВІРА"
  • Член Комітету з питань правоохоронної діяльності

Арешонков обіцяє боротися з проблемою масової незаконної вирубки лісу на Житомирщині

17 жовтня 2016 року народний депутат України Володимир Арешонков пообіцяв спільно з правоохоронцями боротися з проблемою масової незаконної вирубки лісу на Житомирщині.
Виконано
Сказано 17 жовтня 2016 р.

Джерело

  • http://www.1.zt.ua/themes/politika/nardep-volodimir-areshonkov-zaklikaye-borotisya-iz-lisovoyu-mafiyeyu-na-zhitomirshchini.html
  • http://pravdatyt.com/news/36265-nezakonna-virubka-l-s-v.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60642
  • http://www.lesovod.org.ua/node/31869
  • http://solydarnist.org/?p=112939
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&pf3511=60660
  • http://ruporzt.com.ua/new/97696-volodimir-areshonkov-pro-pravov-progalini-v-lsokoristuvann-zlovzhivannya-sluzhbovih-osb-ta-zamknene-kolo-yake-povinna-rozrvati-gromadskst.html
  • http://dyvys.info/2017/08/31/sogodni-poroshenko-pidpysav-zakon-pro-ohoronu-ukrayinskyh-pralisiv/
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=12510
  • https://www.obozrevatel.com/ukr/economics/rada-pidtrimala-posilennya-pokarannya-za-nezakonne-vivezennya-lisu-kruglyaka.htm
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=19315
  • https://gordonua.com/ukr/news/money/-rada-prijnjala-zakonoproekt-pro-zberezhennja-ukrajinskih-lisiv-337629.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=19902
  • Лист народного депутата від 9 листопада 2018 року

Результат

У 2016 році в Верховній Раді було зареєстровано проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» №5495. Законопроектом передбачається суттєве підвищення відповідальності за незаконну вирубку лісу та кримінальне покарання за незаконний експорт необробленої деревини на рівні контрабанди наркотиків та зброї. Крім того, запроваджується законодавче обмеження внутрішнього споживання лісу-кругляка на рівні 20 млн куб. м на рік, чим забезпечується повна гарантія дотримання умов Угоди СОТ при збереженні мораторію на експорт лісу.

В квітні 2017-го Володимир Арешонков звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та профільних міністрів щодо проблеми незаконної вирубки лісів з проханням залучити правоохоронні органи для вирішення вказаного питання. Депутат десятки разів особисто виїздив з правоохоронцями, представниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування на місця злочину, своїми запитами та зверненнями регулярно порушував вказану проблему перед найвищими органами влади, виступав з парламентської трибуни. На свої запити щодо фактів незаконних вирубок отримував інформацію правоохоронців такого змісту: керівники комерційних структур та деякі службові особи лісового господарства області організували незаконні порубки лісу та переробку деревини, яка за підробленими документами експортувалася за межі України. Наприкінці травня Верховна Рада таки прийняла законопроект щодо порятунку пралісів Карпат та інших регіонів, які після підписання Президентом матимуть шанс бути збереженими. Проект закону №4480 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат» підтримав і Володимир Арешонков, а от ініційований ним законопроект №5504 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення відповідальності за порушення лісового законодавства та охорони зелених насаджень» було відкликано.

Влітку 2018-го Верховна Рада ухвалила проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» №5495. Депутат підтримав вказаний законопроект.

На початку вересня парламент ухвалив проект закону №5495 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів". Документ було ухвалено з пропозиціями Президента, зокрема із раніше ветованого ним закону видалили пункт про заборону експорту паливної деревини. Депутат підтримав вказаний законопроект.

Наприкінці жовтня 2018 року ми направили запит народному депутату.

У відповіді Володимир Арешонков повідомив, що взяв участь у розробці проекту закону №7435 «Про Єдину інформаційну систему у сфері обігу деревини», який має на меті запустити комплексну систему моніторингу за рубками та рухом деревини. Його ухвалення дасть змогу зберегти наявний лісовий фонд держави, запобігти екологічній катастрофі через незаконні рубки та повернути довіру громадян до управлінців у сфері лісового господарства.

У рамках запобігання та реакції на незаконні вирубки деревини нардеп практикує виїзні рейди. Також, систематично контактує та бере участь у публічних заходах інформаційного та науково - прикладного характеру спільно з науковцями Житомирського національного агроекологічного університету, лісівниками, представниками ЗМІ щодо протидії шкідникам та хворобам, які можуть знищити ліси Полісся.

Враховуючи активну роботи депутата в питанні вирішення проблеми незаконної вирубки лісів, обіцянку вважаємо виконаною.