Рада призначила голову НБУ, Рахункової палати та омбудсмена: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

На засіданні Ради 15 березня нарешті були розглянуті кадрові питання. Нардепи змінили голову Національного банку, омбудсмена й призначили главу Рахункової палати.
Слово і Діло

Верховна Рада України вчора, 15 березня, вирішила кілька важливих кадрових питань, які відкладалися тривалий час.

Так, була звільнена голова Національного банку України Валерія Гонтарева. Її місце посів Яків Смолій, який виконував обов'язки глави регулятора останні десять місяців. Крім того, призначили голову Рахункової палати – посаду обійняв нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Валерій Пацкан. Нарешті змінили уповноваженого з прав людини. Тепер замість Валерії Лутковської цими питаннями займатиметься Людмила Денісова.

«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, що думають у соціальних мережах щодо кадрових призначень.

«На 5-му році війни РФ проти України й після Революції Гідності гнітила атмосфера в залі характерна як: вибір без вибору, без конкурсу для виявлення найдостойніших; порушення процедур; партійні торги в отриманні важливих посад у критично важливих інституціях», – написала народний депутат Ганна Гопко.

«Гонтарева під чітким керівництвом Порошенка знищила українську банківську систему та економіку. Але кому це в нашій країні цікаво. Народу потрібне шоу. Савченко цікавіша за Гонтареву», – вважає політолог Дмитро Корнійчук.

«Призначення Якова Смолія головою НБУ за фактом не змінить нічого. Він так само підконтрольний Петру Порошенку, як і екс-голова НБУ Валерія Гонтарева. Реальний керівник Нацбанку залишився той самий – Петро Олексійович», – написав політичний консультант Микола Спиридонов.

«Обрання Людмили Денісової омбудсменом можна лише вітати. Немає виправдань тому, що цю посаду так довго обіймала креатура Партії регіонів Валерія Лутковська, яка з моменту російської агресії симулювала роботу щодо захисту українських громадян, особливо в'язнів Кремля. Денісова як кримчанка буде працювати й зробить усе для звільнення і Сенцова, і Кольченка», – вважає Тарас Березовець.

«Обрання Денісової (від «Народного фронту») на посаду омбудсмена – це однозначно сумна новина цього дня, і не тільки цього. Як це відбулося? Хтось скаже – демократія, але в дійсності це лише незначною мірою так. Насправді, це традиційний політичний договірняк, з маніпуляціями нормами закону, регламенту ВР тощо. За цим договорняком «Народному фронту» віддали посаду уповноваженого з прав людини, а БПП забрали собі НБУ, призначивши нового голову», – написав Антон Гніденко.

«Але особливо прекрасним був сьогодні лідер «Самопомочі», який заявив, що його фракція не голосуватиме за нового голову НБУ, тому що це їхній внесок, щоб люди знали, хто несе відповідальність за курс гривні, й рівно за 15 хвилин за нього проголосували. 9 голосів – за, 8 – утрималися, 0 – проти», – написав юрист Андрій Портнов.

Нагадаємо, «Слово і Діло» з'ясовувало, як у соціальних мережах відреагували на звинувачення на адресу Надії Савченко в підготовці теракту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: