Рада посилила покарання за секс із підлітками

Читать на русском
Верховна Рада ухвалила в цілому закон про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації.

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації.

Як інформує «Слово і Діло», «за» проголосував 241 народний депутат, передає телеканал «112 Україна».

Як пов'язані підліткова злочинність і насильство в сім'ї?Насильство і жорстокість у сім'ях є основною причиною майбутніх проблем із законом у підлітків. «Слово і Діло» відстежило зв'язок між підлітковою злочинністю і домашнім насильством.

Відтепер згвалтування неповнолітньої неприродним способом карається позбавленням волі терміном від семи до дванадцяти років. Також закон забороняє добровільні статеві відносини між дорослими й тими, кому немає 16 років.

Закон встановлює мінімальний вік статевої згоди відповідно до рекомендацій Комітету ООН з прав дитини. Крім того, встановлюється, що зґвалтування здійснює саме повнолітній, оскільки він має усвідомлювати суспільно небезпечний характер такої поведінки.

Крім того, закон забороняє створення або утримання місць розпусти і подібних місць за участю неповнолітніх. Такі дії караються позбавленням волі терміном від п'яти до десяти років.

Як наголошується, документ приводить законодавство України у відповідність до положень Факультативного протоколу щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції та дитячої порнографії до Конвенції ООН про права дитини, положень Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, а також до норм Європейської соціальної хартії.

При цьому закон не регулює статеві відносини між неповнолітніми за взаємною згодою. За нинішніми нормами, питання про досягнення статевої зрілості вирішує судово-медична експертиза. Цю норму депутати прибрали з КПК 228 голосами.

Нагадаємо, наприкінці 2017 року Верховна Рада 241 голосом ухвалила в цілому законопроект про запобігання домашньому насильству.

Як повідомлялося, в Україні почастішали випадки домашнього насильства. Про це говорять у правозахисних організаціях. Водночас у Верховній Раді заговорили про кримінальну відповідальність за домашній терор.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: