Україна натякнула Європі на проблеми з транзитом газу

Читать на русском
Україна попередила країни Європейського Союзу про можливі проблеми з транзитом російського газу через територію країни на тлі останніх подій навколо Газпрому.

Україна попередила країни Європейського Союзу про можливі проблеми з транзитом російського газу через територію країни на тлі останніх подій навколо «Газпрому».

«Укртрансгаз», як оператор газотранспортної системи, терміново повідомив в моніторингову місію Єврокомісії про те, що безвідповідальні дії «Газпрому» в останні дні створюють значні ризики для забезпечення безперебійного транспортування газу як для європейських, так і для вітчизняних споживачів», – ідеться в повідомленні, оприлюдненому на офіційній сторінці «Укртрансгазу» в Twitter, пише «Слово і Діло».

Відмова «Газпрому» постачати газ: чи будуть наслідки та як змусити РФ виконувати рішення судуНафтогаз звинуватив Газпром у початку газової війни. Чи буде РФ виконувати рішення арбітражу й наскільки критичними можуть бути наслідки для України через припинення поставок газу?

Своєю чергою представник прес-служби Єврокомісії Анна-Кайса Ітконен повідомила, що влада України поінформувала ЄС про «можливу екстрену ситуацію в газотранспортній системі».

Тим часом, стало відомо, що «Газпром» ініціює розрив всіх контрактів із «Нафтогазом» - як на поставку газу в Україну, так і на транзит газу. Отже, Європа має всі шанси на припинення поставок російського газу.

Нагадаємо, 28 лютого стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» про компенсації за недопостачання «Газпромом» обсягів газу для транзиту.

1 березня в «Газпромі» повідомили, що «Нафтогаз України» здійснив передоплату для відновлення поставок російського газу з березня. Водночас «Газпром» повернув гроші, заявивши, що це пов'язано з відсутністю узгодженої додаткової угоди до чинного контракту. У «Нафтогазі» назвали відмову «Газпрому» від поставки газу порушенням договору та невиконанням рішення арбітражу.

Уже 2 березня НАК закликала українців знизити температуру в приміщеннях на 1-2 градуси для економії споживання газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: