«Газпром» розриває всі контракти з «Нафтогазом»

Читать на русском
Російський Газпром починає термінову процедуру розірвання контрактів з НАК Нафтогаз України на поставку і транзит газу.

Російський «Газпром» починає термінову процедуру розірвання контрактів із НАК «Нафтогаз України» на поставку та транзит газу.

Про це повідомив журналістам голова «Газпрому» Олексій Міллер, пише «Слово і Діло».

Фіскали «привітали» Коболєва з перемогою персональним штрафомДержавна фіскальна служба України направила голові НАК «Нафтогаз України» Коболєву персональні штрафи на загальну суму 8,3 млрд грн.

«Газпром» змушений негайно почати процедуру розірвання контрактів із НАК «Нафтогаз України» на поставку та транзит газу в Стокгольмському арбітражі», – сказав Міллер.

Він зазначив, що рішення Стокгольмського арбітражу щодо розглядів між компаніями істотно порушило баланс інтересів сторін за цими контрактами.

«Стокгольмський арбітраж, керуючись подвійними стандартами, ухвалив асиметричне рішення за контрактами на поставку й транзит газу з НАК «Нафтогаз України». Таким чином, рішення арбітражу суттєво порушило баланс інтересів сторін за цими контрактами. Арбітри аргументували своє рішення різким погіршенням стану української економіки. Ми категорично проти того, щоб за наш рахунок вирішувалися економічні проблеми України. У такій ситуації продовження дії контрактів для «Газпрому» є економічно недоцільним і невигідним», – зазначив Міллер.

Нагадаємо, 28 лютого стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» про компенсації за недопостачання «Газпромом» обсягів газу для транзиту.

1 березня в «Газпромі» повідомили, що «Нафтогаз України» здійснив передоплату для відновлення поставок російського газу з березня. Водночас «Газпром» повернув гроші, заявивши, що це пов'язано з відсутністю узгодженої додаткової угоди до чинного контракту. У «Нафтогазі» назвали відмову «Газпрому» від поставки газу порушенням договору та невиконанням рішення арбітражу.

Уже 2 березня НАК закликала українців знизити температуру в приміщеннях на 1-2 градуси для економії споживання газу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: