10 важливих запитань, які не поставили Петру Порошенку

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Петро Порошенко дуже нечасто балує громадськість України великими прес-конференціями. Сьогоднішня була оголошена зовсім раптово. «Виклики-2018» – так голосно й нехитро назвали спілкування президента України з обраною пресою. Чому з обраною? Та тому що ніхто небажаний ніяк не зміг би встигнути акредитуватися з такою неймовірною швидкістю, але найбільш незрозуміле: ЯК треба було акредитуватися? Алгоритм цієї процедури не був ніяк прописаний на сайті президента. Ба більше, вперше від журналістів вимагали скан-копії першої сторінки їхніх паспортів ... Навіщо?!

«Слову і Ділу» кілька років не давали поставити запитання на таких заходах і нам нічого не залишалося, крім як зібрати наші та інші запитання, які очікувано були поставлені в цю середу Петру Порошенку, але відповіді на які дуже цікавлять суспільство, а значить, і комунікаторів між суспільством і владою – нас, журналістів.

Війна на Донбасі та безвіз: про що говорив Порошенко на своїх прес-конференціяхПрес-конференція Петра Порошенка відбудеться завтра. Про що любить говорити президент – у матеріалі Слова і Діла.

  • З провалених обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом»: чому не був поданий до парламенту закон про опозицію? Намір подати його В ПЕРШУ ЧЕРГУ Порошенко вніс до своєї передвиборчої програми, будучи ще кандидатом у президенти. Терміни цієї обіцянки провалені, але чи готовий Петро Порошенко заново її заявити й виконати? Або він просто відмовився від цієї ідеї? Ще одна провалена обіцянка стосується націоналізованого ПриватБанку та збереження коштів вкладників: президент так і не підписав закон про гарантування 100% вкладів фізичних осіб. Чому?

  • Не посаджений не лише жоден друг президента, але й усі друзі президента-зрадника чудово себе почувають: їм повертають майно та активи, самі вони теж потихеньку повертаються. Скоро Євросоюз зніме санкції і з найближчих соратників Януковича через те, що так і не дочекалися від українських правоохоронних органів доказів їх злочинів. В Україні і в світі відкрито говорять про реванш. Там в чому суть слогана минулої президентської кампанії Петра Порошенка «жити по-новому»?

  • Чи варто було уподібнюватися втікачу президенту Януковичу й свідчити на суді у справі Януковича так само, як і сам втікач – по скайпу? Або й справді, президент країни, що воює, був наляканий перспективою побачити груди активістки FEMEN з якимись неприємними гаслами? До речі, в будь-якій цивілізованій країні огляд грудей журналісток перед гіпотетичної зустріччю з главою держави, їх особливий обшук викликали б страшний скандал. Ми точно не відмовилися від «європейської мрії», якщо опустилися до такого?

Держзрада Януковича: про що свідчить допит президента в режимі відеоконференціїСуд схвалив допит глави держави в режимі відеоконференції у справі Януковича, а в ГПУ тим часом заявили, що захист Януковича злякався ставити запитання Порошенку. Оцінили ситуацію експерти.

  • Чи вважає Петро Порошенко закритою для себе історію з Міхеїлом Саакашвілі? І навіщо було за день до раптового виселення того з країни говорити, що він не бажає видворення Саакашвілі? До речі, хто ж все-таки оплатив чартер для реадмісії нелегала Саакашвілі до Польщі? Чи боїться Петро Порошенко того, що Саакашвілі в Європі почне говорити про дуже делікатні речі, які він знає як його колишній близький друг?

  • Чи не хоче президент внести зміни до Конституції, щоб процедура імпічменту відповідала світовій практиці? Щоб зменшити мінімальну кількість голосів до двох третин як в цивілізованих країнах, і навіть в Росії. Це б запобігло прецедентам в майбутньому як у випадку з Януковичем, коли парламенту довелося придумувати якусь абсолютно нову процедуру, яка існує поза Конституцією.

  • Україна боїться не отримати черговий мільярдний транш від МВФ і нашу економіку неабияк трясе в зв'язку з цим, гривня катається на «курсових гойдалках» і раптом ми вирішуємо накупити в США на мільярд доларів локомотивів! Це політичний контракт? Ви не вірите, що при вкладенні мільярда доларів в наші вагонобудівні заводи ми могли б і самі зробити потрібну кількість локомотивів потрібної якості?

Не думаю, що Саакашвілі зараз щаслива людина – ПорошенкоКолишній голова одеської ОДА і президент Грузії Міхеіл Саакашвілі сам зруйнував очікування від нього в Україні, а процедура його реадмісії була проведена бездоганно.

  • Як сталося, що належить президентові судноремонтний завод став фактично єдиним працюючим оборонним заводом країни? І це збіг, що саме на «Ленкузні» роблять кулемети, катери, броньовані машини, санітарні автомобілі для армії?

  • У нас сильно погіршилися відносини з Угорщиною, наприклад. Формально – через освітній закон, але завтра можуть виникнути територіальні претензії, а ми знаємо, що кілька десятків тисяч угорських паспортів є на руках у жителів Закарпатської області. Є аналогічні проблеми з Румунією і Польщею. Але ж віджимання Криму починалося з роздачі паспортів, спекулювання мовними проблемами. Чому немає жорсткої відповіді України цим країнам? Тільки тому, що вони входять в ЄС?

Чому угорці та поляки конфліктують з Україною?Конфлікт із Польщею затягнувся ще з минулого року. Спочатку Варшава грозила чорними списками, а наразі є розбіжності щодо закону про бандеризм. Тепер Угорщина диктує свої вимоги щодо українського освітнього закону. Чому так? Розбирались експерти.

  • На минулій прес-конференції у Порошенка запитували про написи «Росія» на футболці сина Михайла. Скажіть, ви встигаєте стежити за дорослішанням ваших молодших дітей, які вже в пубертатному періоді? Ви встигаєте бути батьком? А що вони думають про ситуацію в Україні? Які їхні плани? Стати народними депутатами України, як старший брат Олексій?

  • Які перспективи єдиної української соборної незалежної від Москви православної Церкви? Від політичної влади в цьому питанні багато залежить – ні Леонід Кравчук, ні Віктор Ющенко не дотиснули, хоча мали можливості, а Леонід Кучма і Віктор Янукович всіляко перешкоджали цьому. Верховна Рада прийняла відповідне звернення до Вселенського Патріарха, а ви ведете такі консультації з Константинополем?

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: