Чому Донбас «на паузі» та чи надовго?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Завтра, 1 березня, Володимир Путін представить передвиборчу програму в посланні Федеральним зборам. Як показує досвід 2011 року, що також був передвиборчим, це послання Путіна може прояснити деякі моменти. З іншого боку, дійсно можна говорити про кілька моментів щодо затягування вирішення конфлікту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи заяву Курта Волкера про те, що він не очікує жодних рішень щодо Донбасу найближчим часом на тлі президентських виборів у РФ.

«По-перше, до президентських виборів зустрічі Волкера та Суркова, на яких безпосередньо порушують тему Донбасу, навряд чи відбудуться. Немає передумов для таких зустрічей. Далеко не через те, що в Кремлі почуваються занепокоєними перед виборами. Там вибори прогнозовані. Наприклад, Путін уже запросив Макрона до Москви в травні, а Макрон прийняв запрошення. Вибори будуть у березні. Тим не менш уже планують зустрічі», – зазначив Воля.

За його словами, перший фактор того, чому Донбас на паузі, вже вимальовується – найближчим часм не буде жодних зустрічей.

«Чи будуть переговори після виборів? Навряд чи так скоро. А навіть якщо будуть, то навряд чи будуть якісь прогресивні рішення», – додав політолог.

На його думку, для цього також є свої причини.

Вибори президента в Росії: яку позицію щодо Криму та Донбасу мають кандидати?Більшість кандидатів у президенти Росії вважають Крим російським, а «республіки» Донбасу – незалежними. Втім, є й винятки.

«У РФ зараз з'явилися виправдання, образно кажучи, щоб проводити консультації як такі, але без конкретних рішень. Тим більше форсувати переговори не будуть. Зараз у Кремлі розуміють, що їхні умови щодо Донбасу врахувати не зможуть. Верховна Рада України вже кілька разів показала, що не піде на їхні умови», – акцентував він.

Крім того, питання в тому, чи прийме такі умови Захід, уточнив експерт.

«Тому РФ чекатиме, коли пройдуть вибори до Європарламенту, як завершаться проміжні вибори в листопаді в США, а головне – чим завершаться парламентські та президентські вибори в Україні та чи зміниться влада», – пояснив політолог.

Тому навіть якщо будуть зустрічі Волкера із Сурковим та інші переговори, це буде на рівні косультацій, припустив Воля.

«Від консультацій ніхто не відмовиться. Але пауза, яка почалася з грудня, буде витримана ще довго», – наголосив фахівець.

«У Кремлі не поспішають. Якщо вони тримають паузу щонайменше до 2019 року, то який сенс поспішати з чіткими відповідями щодо миротворців. Вони розтягуватимуть процес. Прориву цього року не буде», – підкреслив він.

На його думку, навіть якщо вийдуть неспішно на якийсь погоджений варіант миротворчої місії, то далі постане питання планування місії, хто братиме участь, які країни, хто дасть кошти.

«Крім того, є ще умова РФ про амністію та вибори. На цьому тлі ми маємо закон про реінтеграцію. Фактично, для РФ з’явився зручний інструмент, щоб показати західним партнерам, що Україна порушила «Мінськ», і говорити далі в такому дусі, затягуючи процес», – резюмував Володимир Воля.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розібралися, чи є в Путіна конкуренти й що вони обіцяють виборцям.

Детальніше про те, якими є позиції кандидатів на посаду президента РФ щодо Криму та Донбасу, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: