Вибори президента в Росії: яку позицію щодо Криму та Донбасу мають кандидати?

Читать на русском

У березні 2018 року в Росії відбудуться президентські вибори. Україні навряд чи варто покладати на них великі надії та сподіватися, що до влади в Москві прийде лояльний до Києва політик, який поверне окуповані території та виплатить репарації за війну на Донбасі. Поки що, попри велику кількість потенційних кандидатів, реальні шанси обійняти найвищу посаду в державі (вже вчетверте) має чинний президент Володимир Путін. Втім, це не заважає ще щонайменше півтора десяткам охочих заявляти про претензії на цю посаду.

Насправді більше-менш відчутну конкуренцію Путіну навряд чи зможе скласти хтось, включаючи найбільш «розкрученого» російського опозиціонера Олексія Навального. Навіть його досить поміркована риторика щодо Криму та Донбасу надто вже не вписується в настрої електорату. А Навальний, між тим, заявляє, що новий російський президент має оголосити в Криму «чесний референдум», але при цьому визнає, що на Донбасі воюють російські війська, й говорить, що в разі перемоги виконає Мінські угоди та поверне контроль над кордоном українській владі. Попри те, що цей кандидат і забуває про незаконність будь-якого референдуму про суверенітет на території України, його перемога була б меншим злом для нашої країни, ніж прихід до влади більшості його суперників. «Слово і Діло» розібралося, чому.

Деокупація Донбасу: політичний вимір неминучих проблемЩо відбудеться, якщо тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей повернуться під контроль України до 2019 року, а їхні мешканці зможуть взяти участь у виборах, аналізував політолог Олександр Радчук.

Знайти серед претендентів на головну посаду в Росії людину, чиї погляди на конфлікт на Донбасі та анексію Криму повністю відповідали би вимогам Києва, складно. Одним із небагатьох таких кандидатів є засновник партії «Яблуко» Григорій Явлінський. Також про незаконність присвоєння Криму та присутність у Донецькій та Луганській областях російських військових говорить новоспечений політик, а раніше – відома журналістка й світська левиця Ксенія Собчак.

До цієї пари слід додати письменницю й громадську діячку Аліну Вітухновську, яка переконана, що Крим необхідно повернути Україні, виплативши репарації, а все, що відбулося, як на півострові, так і на сході та півдні України (самопроголошені республіки Донбасу, спалахи сепаратизму в решті регіонів) – не що інше, як злочини путінського режиму.

Підприємець Сергій Полонський вважає, що Крим – це надбання людства, а не Росії. Що ж, у глобальному сенсі з ним не посперечаєшся… Однак думки практично всіх інших кандидатів суголосні з поглядами нинішнього господаря Кремля. Майже всі з тих, кого ми не назвали, безапеляційні в питанні Криму – вважають, що він російський – і крапка. Погляди відрізняються лише щодо Донбасу. Наприклад, лідер ЛДПР Володимир Жириновський та актор Іван Охлобистін вважають, що «ДНР» та «ЛНР» необхідно включити до складу Росії. Такий радикальний крок мало хто підтримує. Голова Комуністичної партії (КПРФ) Геннадій Зюганов виступає за визнання незалежності «республік», лідер Партії комуністів Росії Максим Сурайкін та засновник «Справедливої Росії» Сергій Миронов – за всебічну підтримку «ДНР» та «ЛНР».

Нагадаємо, раніше російська Генеральна прокуратура розпочала перевірку Ксенії Собчак у контексті її висловлювань щодо Криму. Тим часом у одній із самопроголошених республік відбулася зміна керівництва: замість Ігоря Плотницького, який залишив посаду глави «ЛНР», окупованою територією тепер фактично керує так званий «міністр державної безпеки» Леонід Пасічник.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: