Передвиборча програма Путіна досі не оприлюднена: що обіцяють інші кандидати

Читать на русском

Президентська передвиборча кампанія в Російській Федерації в самому розпалі й 18 березня 2018 року, в день анексії Криму, росіяни обиратимуть із 8 кандидатів, які пройшли реєстрацію в ЦВК. Нагадаємо, головному опозиціонеру Навальному відмовили в реєстрації. Аналітики «Слова і Діла» розбиралися, чи є в Путіна конкуренти й що вони обіцяють виборцям. Також ми вирішили порівняти всі передвиборчі програми Путіна й те, як вони змінювалися з 2000 року.

Нинішній президент Росії Володимир Путін балотуватиметься вчетверте. Просидівши в президентському кріслі два терміни, він зробив перерву на чотири роки, передавши країну своєму поплічнику Дмитру Медведєву. Потім у ЦВК пояснили, що висування Путіна на третій термін не суперечить Конституції, адже він не висувався на вибори більш ніж двічі поспіль.

Зараз соцопитування вже не дають чинному президенту 86% підтримки, але міцні 70% озвучують. Після перемоги на виборах президент РФ, за чинним законодавством, може залишатися в Кремлі на 6 років. На новий термін Путін пішов як самовисуванець, а не від партії «Єдина Росія». Нагадаємо, на всіх минулих виборах він отримував підтримку більш ніж половини виборців: у 2000 році – 53%, в 2004-му – 71,31%, в 2012-му – 63,6% голосів.

На виборах у 2018 році Путін обіцяє лібералізацію законодавства, ліквідацію нечітких правових норм, також декларує взаємодію держави й суспільства, модернізацію політичних та інших інститутів РФ. Цікаво, що до виборів залишилося трохи більш ніж місяць, а програма досі офіційно не оприлюднена.

Путін поїде голосувати до Криму – ЗМІВолодимир Путін під час березневих виборів може проголосувати на одній із незаконних виборчих дільниць у Криму.

Серед інших кандидатів є відверті статисти, призабуті політики, два комуністи й представники молоді. Якщо для українців Комуністична партія давно вже перетворилася на політичний атавізм, то для росіян це друга за чисельністю політсила. Так, на всіх попередніх президентських виборах саме кандидати від КПРФ посідали друге місце.

Цього разу від КПРФ іде не Зюганов чи Харитонов, а виробник полуниці Павло Грудінін, якого називають найнесподіванішим учасником президентських перегонів. До останнього моменту він не заявляв про наміри йти на вибори. Директор «Радгоспу імені Леніна» в 2000 році був довіреною особою кандидата Путіна, до 2010 року перебував у лавах «Єдиної Росії», а в 2018-му раптом став лідером комуністів. Грудінін вважає Сталіна найкращим правителем за останні 100 років і навіть відростив такі ж вуса.

Виборцям обіцяє націоналізацію природних ресурсів і стратегічних галузей, державний контроль цін на товари першої необхідності й основні тарифи, встановлення демократичної влади трудящих на чолі з КПРФ, формування соціалістичних суспільних відносин і соціалістичного ладу.

Кандидат від «Комуністів Росії» Максим Сурайкін зареєстрував партію в 2012 році, коли стало можливим створювати партії чисельністю від 500 осіб, але її навіть не можна розцінювати як клон КПРФ. Передвиборча програма Сурайкіна передбачає повернення всіх надровидобувних підприємств у власність держави, безкоштовне житло та медицину й освіту, а також підвищення пенсій до 40 тисяч рублів, а середніх зарплат – до 70-80 тисяч рублів.

Путін – президент: в інтернеті відстежили домени його передвиборних кампаній до 2042 рокуПутін можливо буде балотуватися в президенти до 2042 року. Такі дані дослідження користувачів інтернету.

Відома телеведуча й дочка колишнього начальника Володимира Путіна, губернатора Санкт-Петербурга Ксенія Собчак йде на вибори від «Громадянської ініціативи». Собчак обговорювала з Путіним своє висування. Деякі ЗМІ вважають, що її кандидатура була придумана в Кремлі, щоб відвернути увагу від Навального.

Собчак у своїй передвиборчій програмі обіцяє припинення гібридної війни на сході України, припинення пропаганди війни, атмосфери ненависті й протистояння, культивування образу ворога, проведення нового референдуму про статус АР Крим за умови погодження процедури з Києвом, перехід від президентської до парламентської республіки, а також дотримання європейських законів і цінностей. Також вона пропонує поховати тіло Леніна, заборонити відбілювати образ Сталіна та легалізувати одностатеві шлюби.

Єдиний постійний опонент-компаньйон Путіна на всіх виборах Володимир Жириновський, який очолює ЛДПР, відмовлявся від участі у виборах лише в 2004 році, виставивши замість себе свого охоронця. Виходячи з популярного припущення «Що в Путіна на думці, те в Жириновського на язиці», цікаво поглянути на передвиборчу програму лідера ЛДПР. Він обіцяє перегляд підсумків приватизації в РФ, зниження цін на продукти та ліки, націоналізацію торгових мереж, запровадження окремого податку на «надприбутки», висновок ЗВР РФ із цінних паперів США, ну і як же без повернення РФ втрачених територій колишньої Російської імперії.

Стало відомо, скільки мільйонів витратить Путін на вибориДо виборчого фонду кандидата у президенти РФ і чинного глави держави Володимира Путіна надійшло понад 400 млн рублів.

Дещо підзабутий Григорій Явлінський від «Яблука» двічі безуспішно брав участь у президентських виборах і жодного разу не пройшов до Держдуми за останні 15 років. Соціологи дають йому менш ніж 1% голосів росіян. Хоча передвиборча програма в нього хороша – припинення агресії проти України, визнання незаконності приєднання Криму до РФ, виведення російських військ із Сирії, припинення протистояння зі США та ЄС, а також повага до приватної власності.

Кандидат від Партії росту Борис Тітов не хотів іти на вибори. Але як уповноважений президента з питань захисту прав підприємців зрозумів, що доведеться. Його рейтинг не дотягує й до 1%. Як працівник Адміністрації президента Тітов згадується в «кремлівській доповіді» Мінфіну США. На виборах 2018 року він обіцяє зменшення податкового навантаження, допомогу незахищеним верствам населення, створення 25 мільйонів робочих місць.

Ще один кандидат Сергій Бабурін від «Російського загальнонародного союзу» був успішним політиком наприкінці 90-х. Виборцям обіцяє створення незалежної судової системи, зменшення залежності держбюджету від експорту нафти, створення системи безкоштовної освіти та медобслуговування.

Детальніше – на інфографіці.

Якщо порівнювати передвиборчі обіцянки Путіна з 2000 року, то видно, як змінювалася його риторика від «консолідації суспільства» й «забезпечення продовження реформ» до скреп і нарощування військової потужності держави.

У своїй першій виборчій програмі Путін заявляв про боротьбу з бідністю, «захист ринку від незаконного вторгнення – як можновладців, так і криміналітету», формування зовнішньої політики «виходячи з національних інтересів власної країни». Його передвиборча кампанія проходила під гаслом «гідне життя громадянам».

За підсумками голосування в 2000 році Володимир Путін набрав 52,94% голосів. Друге місце посів лідер КПРФ Геннадій Зюганов, який отримав 29,21%. Головний комуніст Росії пропонував виборцям націоналізацію природних ресурсів, запровадження державної монополії на торгівлю горілкою й тютюном, зниження вдвічі податкового навантаження на виробництво, повернення системи безкоштовної освіти та медобслуговування, перехід від президентської до парламентської республіки.

Явлінський від «Яблука» обіцяв виконання норм конституції РФ, недопущення повернення до поліцейської держави, захист громадян від злочинності та тероризму, а також монополізму та корупції й набрав лише 5,8% голосів. Решта 8 із 11 кандидатів не набрали й 3% голосів.

Проект «новий Сталін»: «наступник» Путіна та наслідки президентських виборів у РосіїУ експертів майже немає сумнівів щодо чергової перемоги Володимира Путіна на президентських виборах у РФ. Та чи все так однозначно й хто найімовірніше може приміряти роль наступника Путіна, розбирався політолог Олександр Радчук.

На виборах 2004 року Путін став першим кандидатом-самовисуванцем, зареєстрованим ЦВК на підставі підписних листів, і заявив про необхідність «припинити розбазарювання національних природних ресурсів». Основними пріоритетами його програми вказувалися подвоєння ВВП протягом десяти років, піднесення життєвого рівня населення Росії, модернізація армії та консолідація суспільства навколо «базових загальнонаціональних цінностей і завдань».

Харитонов від КПРФ пропонував розвиток виробництва й підтримку сільського господарства, боротьбу з бідністю та підвищення обороноздатності країни. З такими обіцянками комуніст набрав 13,7% голосів росіян.

Самовисуванка Хакамада витупала за демократичні цінності, свободу слова, припинення військової операції в Чечні, боротьбу з бюрократизацією та корупцією й отримала 3,8% підтримки.

На виборах 2012 року Володимир Путін уже пропонував перейти до боротьби з аморальністю в ЗМІ та інтернет-сфері, провести модернізацію збройних сил та обіцяв комплексний розвиток регіонів, а також забезпечення умов зростання інвестицій до 25% від ВВП і підтримку великих інфраструктурних проектів.

Принаймні останню обіцянку Путін виконав повністю, достатньо згадати масштабне будівництво інфраструктури для Сочинської зимової Олімпіади, на яку було витрачено близько 50 мільярдів доларів.

На виборах 2012 року Володимир Путін здобув перемогу, отримавши 63,6% голосів. На другому місці – лідер КПРФ Геннадій Зюганов, який пропонував націоналізувати природні багатства, безкоштовну медицину й житло, а також підвищення пенсій в 3 рази. Це дало лідеру комуністів 17,18% підтримки виборців. Загалом у виборах взяли участь п'ять кандидатів, серед яких не було жодного серйозного опозиціонера.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, в якому випадку Собчак відмовиться від участі в президентських виборах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: