Чому угорці та поляки конфліктують з Україною?

Читать на русском
Микола Давидюкполітолог

Таке ставлення угорців та поляків до України існує, тому що країна слабка, й це не лише через війну. Це радше історія про слабкі національні еліти та їхню поведеність на корупції.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Микола Давидюк, передає «Слово і Діло».

«Якщо вірити попереднім даним економістів, то обсяг корупційних потоків в Україні, які розкрадаються політиками та чиновниками і в своїй більшості виводяться за кордон, близько 10 мільярдів доларів. Якби ці кошти вкладалися в економіку, інфраструктуру та армію, ситуація була б іншою», – зазначив Давидюк.

Наприклад, Німеччині президент Польщі Анджей Дуда поки що нічого не пред'являв, хоча міг би, додав він.

«Так само і з прем'єром Угорщини Орбаном. Був би тут достаток більший, порядок кращий, історії зі школами не було б. І Орбан не грав би перед виборами нашою картою, а все ж таки намагався б відбутися в ЄС, а не залишатися невдалим в економічних питаннях керівником», – уточнив експерт.

Сенат Польщі ухвалив закон про «бандеризм»: реакція соцмережУ Польщі ухвалили закон про заборону бандерівської ідеології. Що про це думають у соціальних мережах – у матеріалі Слова і Діла.

«Навіть якщо мислити меншими категоріями в регіоні, українські спецслужби не затримали жодного колабораціоніста, який на гроші з Будапешта розвиває місцевий сепаратизм. А такі є», – підкреслив Давидюк.

За його словами, історія України та її акценти не завжди розставлені національним консенсусом і людьми, які прагнули світлого майбутнього для всієї країни.

«І ця робота має вестись, але не ведеться, а лише підкидаються дрова у вогнище, вигідні політично та короткочасно», – констатував експерт.

«Зрештою, не всі поляки та не всі угорці, а лише окремі політики, які використовують це для дешевих електоральних балів. Так само й наші націоналісти та регіонали робили свого часу. Ми це допускали, коли агресивна меншість створювала образ більшості, так само сьогодні роблять у Польщі та Угорщині. Потрібно виходити на новий рівень відносин, без євроадвокатів та старших братів, але з чесними відносинами, які будуватимуться на взаємоповазі. А поважають сильних», – пояснив політолог.

«Наші ж еліти офшорні, мислять категоріями Мальдів та Сейшел, категоріями України як власної фінансової колонії. А мали б мислити сотнями років уперед. Так буде. Тим швидше, чим ми всі будемо активнішими», – резюмував Микола Давидюк.

Якою була реакція соцмереж на польський закон про «бандеризм» – у нашому матеріалі за посиланням.

Скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: