Чому Україна на останньому місці в рейтингу економічно вільних країн Європи?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

На жаль, ми посідаємо останнє місце в Європі, й це найбільш красномовний критерій ефективності так званих економічних реформ в Україні. На міжнародній арені Україні найчастіше натякають або й прямо говорять про проблему корупції. Однак вона не єдина.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Окрім корупції, наша економіка також потерпає від непрогнозованості дій уряду й останнім часомй Нацбанку. Через це та низький загальний інвестиційний клімат економічна свобода в Україні має одну з найгірших оцінок у світі та найгіршу в Європі», – пояснив Новак.

За його словами, серед мінусів проблеми в податковій системі передусім ідеться про ту ж непрогнозованість податково-бюджетної політики Кабміну, який якщо не щомісяця, то щокварталу вносить якісь зміни до податкового чи митного законодавств.

Гройсман обіцяє ріст національної економікиСказано 30 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«У таких умовах підприємці не можуть прорахувати бізнес-план бодай на один рік, не кажучи вже про 3, 5 чи 10, як це заведено серед системних інвесторів», – наголосив він.

Щодо інвестування, то, на його переконання, найбільш об'єктивний критерій інвестиційного клімату – це обсяги прямих іноземних вкладень та їх динаміка.

Фахівець нагадав, що за офіційними даними, торік в Україні цей показник був 2,5 мільярда доларів, що на мільярд менше, ніж у 2016 році.

«Тобто динаміка спрямована на зменшення інвестицій. І це притому, що їх загальний обсяг є мізерним для такої держави, як наша. Покращення ж у цій сфері експерти побачили лише в процедурних змінах, що стосуються електронного спілкування та звітності для суб'єктів господарювання. Проте системних змін немає», – резюмував Андрій Новак.

За даними «Слова і Діла», прем’єр-міністр Володимир Гройсман обіцяє відродити національну економіку. Крім того, глава уряду запевняє, що в 2018 році буде інвестовано близько 13 мільярдів гривень на соціально-економічний розвиток регіонів. Повне досьє Гройсмана – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: