Боротьба з корупцією: як створювались нові правоохоронні та антикорупційні органи

Читать на русском

Протягом 2015-2016 років в Україні з’явились 5 нових правоохоронних та антикорупційних органів, які мали б подолати корупцію та злочинність в країні. Практично одночасно, з ініціативи МВС та ЄС в Україні запрацювали Національна поліція, Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне агентство з запобігання корупції. Трохи пізніше почали роботу Агентство з розшуку та менеджменту активів і в процесі створення ще три структури – Державне бюро розслідувань, Антикорупційний суд та Служба фінансових розслідувань. Аналітики «Слова і Діла» зібрали інформацію про кожну нову структуру, чим вона займається, а також як і для чого створювалась.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) стало першим новим органом. НАБУ розслідує корупційні злочини, вчинені міністрами, депутами, держслужбовцями 1-2 категорії, суддями, працівниками Генпрокуратури, військовими вищого офіцерського складу, керівниками держпідприємств.

Проект закону про НАБУ розробляв Мін`юст спільно з експертами "Реанімаційного пакету реформ". Планувалося, що бюро запрацює до кінця 2014 року, але фактично воно почало діяти 16 квітня 2015 року.

Ініціаторами створення НАБУ виступили президент України, МВФ та ЄС. Цікаво простежити як швидко Верховна Рада ухвалила цей законопроект. Фактично в один день 20 вересня 2014 року його внесли на розгляд профільного комітету, визначений президентом як невідкладний. Того ж дня його включили до порядку денного, але проект не ухвалили. В жовтні протягом двох тижнів законопроект про створення НАБУ нардепи прийняли за основу, внесли правки, ухвалили в той же день, направили на підпис президенту, який через два дні його візував.

Ситник, Корчак і прокуратура: хронологія глобального конфлікту структурВзаємні звинувачення НАБУ, НАЗК і Генпрокуратури – лише верхівка айсберга великої війни, що ведеться між структурами системи державного звинувачення.

Під час голосування у Верховній Раді 14 жовтня 2014 за проект свої голоси віддали 278 нардепів. При цьому не було жодного депутата, який би утримався чи був проти. Не голосували 25 депутатів.

Через три місяці після прийнятті закону про НАБУ було оголошено конкурс на заміщення посади його керівника. Переміг у конкурсі Артем Ситник і 16 квітня 2015 року президент підписав укази про створення НАБУ та призначення Ситника його головою.

Зараз окружний адмінсуд Києва розглядає позов до ДФС щодо спецперевірки декларації Ситника ще в якості кандидата на посаду директора НАБУ. Суть позову полягає у тому, що 31 березня 2015 року, у день подання Ситником уточненої декларації про доходи, втратив чинність попередній порядок контролю декларації, а новий набув чинності лише з 30 квітня 2015 року. Ситника ж визнали таким, що пройшов спец перевірку та призначили директором НАБУ.

На підставі цього, деякі фігуранти розслідувань НАБУ, стверджують, що діяльність Ситника на посаді є незаконною, а відтак, – й діяльність самого органу.

Деталі – на інфографіці.

Створення Національної поліції України супроводжувалося потужною соціальною рекламою й обіцянками, що на противагу міліції, якій не довіряло суспільство, до нового органу прийдуть молоді, амбітні люди, що хочуть змінити країну на краще й, найголовніше – не братимуть хабарів. Тому більшість людей схвалювали новий орган, нові автівки для патрульних, нову форму, й навіть нову високу зарплатню копів.

2 вересня 2015 року було створено Нацполіцію, а 4 листопада за пропозицією міністра внутрішніх справ Авакова Кабмін призначив головою відомства Хатію Деканоїдзе. Нацполіція підпорядковується МВС і до її функцій входить забезпечення охорони прав і свобод людини, протидія злочинності, підтримання публічного порядку та громадської безпеки.

В суспільстві був настільки сильний запит на такий орган, що люди масово робили селфі з новими патрульними, почали звертатись до них по допомогу і очікували, що поліція нарешті подолає корупцію в країні. Згідно з опитуваннями, 2016 року рівень довіри населення до поліції становив 55%.

Але через рік 16 листопада 2016 року Кабімін звільнив Хатію Деканоідзе за власним бажанням. Виконувачем обов'язки голови Нацполіції призначили Вадима Трояна, який був першим заступником керівника відомства.

Свою відставку Деканоідзе пояснила тим, що політики не повинні втручатися в роботу поліції, та заявила, що не вважає Трояна гідним зайняти її місце. Глава МВС Арсен Аваков негайно задовольнив відставку глави Нацполіції.

Детальніше – на інфографіці.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, яке здійснюється НАБУ, підтримує державне обвинувачення у відповідних провадженнях та представляє інтереси громадянина або держави в суді.

Створення САП було однією з основних умов отримання Україною безвізу. Планувалося, що цей орган почне роботу в грудні 2015 року але фактична дата створення – 22 вересня 2015 року.

Законопроект про САП було передано до Верховної Ради 17 квітня і через 4 дні вже включено до порядку денного, але профільний комітет його відхилив. Доопрацьований проект 21 травня було ухвалено в першому читанні і після внесення правок 2 червня він був ухвалений, щоправда не так одностайно, як у випадку з НАБУ. За проголосувало 228 депутатів, проти – 28 , утримався – 41 і не голосували – 46 нардепів. За два тижні закон направили президенту і в той же день він його підписав.

Наказ про утворення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури підписав тодішній генпрокурор Віктор Шокін. Конкурсний відбір на посаду очільника САП розпочався в жовтні 2015 року. Верховна Рада делегувала сімох представників до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП.

До складу комісії ВР увійшли Мері Батлер (чинний прокурор США), екс-суддя Конституційного Суду, колишній генпрокурор Віктор Шишкін, антикорупційний активіст Віталій Шабунін, Володимир Філенко, екс-міністр культури Євген Нищук, аналітик Інституту євро-атлантичного співробітництва Володимир Горбач і президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда — Україна» Катерина Левченко.

30 грудня 2015 Шокін підписав наказ про призначення на посаду керівника САП Назара Холодницького.

Детальніше – на інфографіці.

Ще один новостворений орган – Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) має забезпечувати формування та реалізацію державної антикорупційної політики та запобігати вчиненню корупційних злочинів.

Як і планувалося, НАЗК було створено в березні 2015 року за ініціативи Кабміну, МВФ та ЄС. Закон про САП ухвалили в той же день, що й закон про НАБУ – 14 жовтня 2014. Підтримали проект 230 нардепів, жоден не був проти і не утримався, не голосували – 43 депутати.

В травні 2015 року була створена конкурсна комісія з обрання членів НАЗК. В грудні прем’єр-міністр України підписав наказ про призначення членом НАЗК Наталю Корчак, яку 28 березня 2016 року на засіданні членів НАЗК одноголосно було обрано головою агентства.

Відтоді Наталя Корчак неодноразово потрапляла в корупційні скандали. Після того, як можновладці не змогли заповнити свої декларації через те, що електронна система не працювала, Корчак сама собі виписала премію в 200 тис грн. Через деякий час співробітниця НАЗКА заявила, що її примушували фальсифікувати результати перевірок декларацій. Останній скандал розгорівся через справу НАБУ щодо нової машини Наталії Корчак Skoda Octavia A7, якої не виявилося в декларації чиновниці. Нагадаємо, свекруха Наталії Корчак закрила детектива НАБУ у себе в квартирі, коли він прийшов вручати їй повістку на допит.

Деталі – на інфографіці.

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) займається розшуком прихованих злочинцями грошей для того, щоб накласти арешт на ці рахунки, в тому числі й за кордоном, а також управляє арештованим майном.

АРМА було створене 24 квітня 2016 і очолив її Антон Янчук. В жовтні 2017 року АРМА розпочало виконання своїх ключових функцій.

На кінець 2017 року Національне агентство отримало доступ до державних реєстрів та інформаційних баз даних, а також було авторизовано як офіційний контактний пункт України у глобальних мережах з транскордонного обміну даними про активи для цілей їх розшуку та арешту.

В управління АРМА передано 125 об’єктів рухомого та нерухомого майна, зокрема, резиденція «Межигір'я», арештована в рамках кримінальної справи.

Детальніше – на інфографіці.

В Україні має з’явитися ще три нові правоохоронні структури.

Державне бюро розслідувань (ДБР) буде займатися розслідуванням кримінальних проваджень, в яких фігурують вищі посадові особи, зокрема, службові особи НАБУ та САП, особи, які вчинили військові злочини (крім передбачених ст. 422 ККУ).

Цей орган було створено ще 29 лютого 2016 року але він й досі повноцінно не працює.

В травні 2016 року було оголошено конкурс на заміщення посади голови ДБР і в грудні президент України підписав указ про призначення на цю посаду Романа Труби. Відомство ще не почало повноцінно функціонувати, а навколо його керівництва вже почали виникати скандали. Мінюст вимагав, щоб Труба пройшов люстрацій ну перевірку. Натомість в конкурсній комісії з формування ДБР пояснили, що Труба з квітня 2015 року не працював у держорганах влади, отже не повинен проходити перевірку.

Детальніше – на інфографіці.

Вищий антикорупційний суд мав би оперативно розглядати справи, які віднесені до корупційних злочинів та фінансово-економічних правопорушень. Зі створенням цього органу спочатку зволікали. Але після того, як в ЄС дали зрозуміти, що можуть навіть відібрати безвіз, якщо найближчим часом в Україні не буде створений антикорупційний суд, президент наприкінці 2017 року подав до Верховної Ради свій законопроект. Для цього довелося відкликали альтернативні законопроекти. Оскільки створення суду планується завершити протягом 2018 року, на найближчих засіданнях Верховної Ради законопроект мають розглянути народні депутати.

Детальніше – на інфографіці.

Ще один новий правоохоронний орган, який планується створити на кшталт економічної поліції – Служба фінансових розслідувань. СФР повинна замінити податкову міліцію та включити в себе підрозділи МВС та СБУ, які займаються боротьбою з економічною злочинністю.

Міністр фінансів Данилюк заявив, що Держагенція США з протидії фінансовим злочинам готова надати допомогу Україні в створенні СФР.

«Хтось із числа податкових міліціонерів, напевно, залишиться, але кістяк буде складатися з абсолютно нових осіб, яких відберуть на прозорому конкурсі. І це буде не 1500 осіб, які зараз працюють в декількох органах в сфері протидії фінансовим злочинам, а 2500. І найголовніше, що ця служба стане не силовою, а в першу чергу аналітичною», – заявив Данилюк.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше "Слово і Діло" повідомляло, що США допоможуть Україні створити Службу фінрозслідувань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: