Труба порушує закон, формуючи штат ДБР – нардеп

Читать на русском
У штаті Державного бюро розслідувань і досі працюють три людини, а його формування відбувається з порушенням чинного законодавства.

У штаті Державного бюро розслідувань і досі працюють три людини, а його формування відбувається з порушенням чинного законодавства.

Про це заявив народний депутат Мустафа Найєм у Facebook, інформує «Слово і Діло».

І начхати, чий ТрубаЛеонід Швець про розбірки ГПУ, НАЗК і НАБУ: не треба обманювати себе, ніби ті, хто зрадив одного разу, не зрадять двічі, диво й самообман – різні речі.

«Вчора відбулося засідання Зовнішньої комісії з відбору керівного складу Державного бюро розслідувань (ДБР) за участю директора бюро Романа Труби. Це вже треті збори комісії, два попередні засідання результатів не дали», – написав він.

Депутат зазначив, що вже третій місяць у бюро працюють лише три людини – голова ДБР і два його заступники, ще кілька людей призначені в патронажну службу директора.

«В агентства досі немає будівлі, між головою та заступниками розгорається протистояння, а директор особисто ухвалює рішення, які суперечать чи не передбачені законом», – написав Найєм.

Він зазначив, що 22 лютого комісія мала визначити кваліфікаційні вимоги до кандидатів у керівники територіальних управлінь і центрального апарату, а також у працівники підрозділів внутрішнього контролю – «персоналу, який безпосередньо проводитиме перевірку на поліграфі для решти штату ДБР».

«І вже на цьому етапі допущені два грубих порушення закону», – заявив депутат.

По-перше, директор бюро Роман Труба «вирішив особисто затвердити кваліфікаційні вимоги до цих працівників», що суперечить закону про ДБР. По-друге, Труба заявив, що він «уже розділив працівників ДБР на тих, у кого будуть спецзвання, і тих, у кого їх не буде».

«Зокрема, до атестованих він відніс працівників оперативних і слідчих підрозділів, підрозділів внутрішнього контролю та працівників спецпідрозділів. Всі інші, на думку директора ДБР, мають бути держслужбовцями», – написав Найєм.

За його словами, «ідея правильна», але законодавство не передбачає спецзвань для працівників ДБР, адже всі вони є держслужбовцями.

Депутат здивований, що зовнішня комісія ДБР погодилася на запропоновану Трубою процедуру.

«Або Роман Труба свідомо порушує закон і згодом це може вилитися в судові позови. Або директор ДБР має домовленості в парламенті про те, що закон змінять і йому дозволять діяти так, як він діє зараз», – вважає Найєм, додаючи, що в парламенті лежать щонайменше три проекти змін до закону про ДБР.

Зараз же, нарікає депутат, «один із наріжних правоохоронних органів формується вкрай повільно та з порушенням закону, що підриває довіру до всього процесу».

Він підкреслив, що попри порушення закону й фактичну відсутність вимог до кандидатів, конкурс уже оголошений і документи прийматимуть із 2 березня до 2 квітня.

Як відомо, Роман Труба закликав Верховну Раду якомога швидше внести зміни до профільного закону й передати відомству повноваження проводити конкурси на керівні посади в Бюро.

Нагадаємо, раніше Труба повідомив, що в державному бюджеті України на 2018 рік передбачено 650 млн грн на забезпечення роботи Державного бюро розслідувань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: