Детектив НАБУ в заручниках: Корчак прокоментувала слідчі дії та вчинок свекрухи

Читать на русском
Голова Національного агентства з питань протидії корупції Наталія Корчак прокоментувала слідчі дії та ситуацію із закриттям слідчого у себе вдома.

Голова Національного агентства з питань протидії корупції Наталія Корчак повідомила, що в результаті нічних подій її свекруха, Надія Іванівна Тімер-Булатова, звернулася до поліції із заявою про перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу та незаконного проникнення до житла фізичної особи.

Про це вона написала на своїй сторінці Фейсбук, передає «Слово і Діло».

Щодо процесуальних порушень, вчинених детективом під час проведення так званих «слідчих дій» в рамках кримінального провадження, що розслідується НАБУ, Корчак наголосила:

«Було порушення порядку повідомлення про слідчу дію та вручення повістки (особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за 3 (три) дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом (ч.8 ст. 137 КПК)», - пише голова НАЗК.

«Детектив НАБУ повідомив лише про те, що йому необхідно задати декілька питань. Жодних повісток Надії Іванівні не вручалося. При виході з квартири він залишив якийсь документ на столі, вже потім показуючи на камеру, що то була повістка. Як випливає з її змісту, підписи свекрухи про отримання такої повістки на ній відсутні», - говорить Корчак.

Керівник НАЗК наголосила, що це порушення прав свідка, які до того ж взагалі не були роз'яснені слідчим (ч.1 ст.66 КПК України, зокрема таких найважливіших як право на правову допомогу адвоката, право відмовитися давати показання стосовно себе та близьких родичів, право ознайомлюватися з протоколом допиту та вносити до нього доповнення, зауваження тощо);

При тому, на її погляд, було порушення порядку проведення допиту (зокрема, ст. 224 КПК України, а саме: згідно ч.1 вказаної статті «Допит проводиться за місцем проведення досудового розслідування або в іншому місці за погодженням із особою, яку мають намір допитати.

Щодо основного вчорашнього меседжу, який став головним для НАБУ - «свекруха Корчак зачинила в квартирі детектива», вона пояснила ситуацію наступним чином:

«Коли заходив до квартири, слідчий швидко махнув документом, схожим на посвідчення, але вона не встигла розібрати що там написано. Оскільки спочатку він сказав що задасть декілька запитань, а сам почав заповнювати заздалегідь заготовлений протокол допиту, не давав їй його прочитати та вимагав поставити підписи, свекруха подумала що це шахрай та подзвонила сину. Він викликав поліцію. До приїзду поліції, щоб шахрай нікуди не втік, закрила замок», - пише Корчак в соцмережі.

При тому, зауважила, що детектив прийшов коли стемніло, близько шостої вечора до людини похилого віку, яка перебувала вдома одна з малою дитиною.

«Це безумовно, дуже професійно і дуже цивілізовано. Саме завдяки вашим методам роботи мати мого чоловіка госпіталізовано», - прокоментувала ситуацію Наталія Корчак.

Нагадаємо, свекруха голови НАЗК Наталії Корчак закрила детектива НАБУ у себе вдома, коли він прийшов вручати їй повістку на допит.

Як відомо, допит стосується справи, яку НАБУ розслідує з 5 жовтня щодо нової машини Наталії Корчак Skoda Octavia A7, якої не виявилося у декларації чиновниці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: