Що вдалося та не вдалося реформувати Деканоїдзе: огляд обіцянок

Читать на русском
У зв'язку з відставкою голови Нацполіції Хатії Деканоїдзе Слово і Діло вирішило зробити огляд її обіцянок.

Нещодавно виповнився рік відтоді, як Хатія Деканоїдзе обійняла посаду голови Національної поліції України. За цей час вона виконала майже половину своїх зобов'язань.

«Слово і Діло» представляє огляд обіцянок Деканоїдзе щодо реформи Нацполіції.

Виконані обіцянки

Так, Деканоїдзе після завершення 100 днів роботи поліції провела обіцяне незалежне соціологічне опитування щодо роботи Національної поліції. Згідно з опитуванням, майже 41% українців довіряє Нацполіції.

Очільниці Нацполіції також вдалося за 7 місяців збільшити кількість міст, в яких була запущена патрульна поліція, до 29. 29-м містом став Кривий Ріг.

У лютому 2016 року вона пообіцяла створити в Україні електронну базу, яка міститиме інформацію про затриманих осіб. Вже в травні ця система була презентована. За словами Деканоїдзе, вперше в історії правоохоронних органів у центральному апараті Нацполіції створено Управління із захисту прав людини, до підпорядкування якого увійшли ізолятори тимчасового утримання.

У квітні глава Нацполіції заявила, що в рамках проекту відомства щодо підвищення комунікації із суспільством в школах будуть працювати патрульні поліцейські. Вже з початку цього навчального року в школах Києва, Одеси, Львова та Івано-Франківська патрулюють поліцейські, які пройшли відповідне навчання. Вони будуть навчати безпечній поведінці на дорогах, медичній допомозі, самообороні, обговорювати насильство в сім'ї.

Деканоїдзе також зобов'язалася з літа 2016 року запустити спецуправління для захисту прав затриманих. 21 червня управління Нацполіції із захисту прав затриманих почало роботу. Перші 28 співробітників підрозділу отримали сертифікати й приступили до обов'язків. Співробітники управління будуть моніторити дотримання прав затриманих в ізоляторах тимчасового тримання й передавати інформацію правозахисникам та адвокатам.

Крім того, голові Нацполіції вдалося збільшити термін навчання патрульних поліцейських. За словами чинного міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, вже сформовані нові поліцейські комісії та програми навчання, й тепер підготовка нового співробітника триватиме від шести місяців до чотирьох років.

Також Деканоїдзе обіцяла до жовтня 2016 року завершити переатестацію поліцейських. 3 жовтня Арсен Аваков повідомив про завершення переатестації поліцейських і оприлюднив її статистику, згідно з якою було звільнено 26% керівного складу.

Невиконані обіцянки

Слід зазначити, що майже всі невиконані обіцянки Деканоїдзе були провалені через терміни. Так, 25 січня голова Нацполіції заявила, що до кінця травня 2016 року на всіх трасах України буде працювати патрульна поліція. Як стало відомо, 3 червня було запущено патрулювання на всій трасі Київ-Чоп. Патрулювання трас міжнародного й національного значення буде здійснено в усій Україні до кінця року.

6 лютого Деканоїдзе заявила, що переатестація всіх поліцейських України завершиться через шість місяців. Але, як відомо, переатестація завершилася через 8 місяців після заяви очільниці Нацполіції.

Також 4 грудня вона пообіцяла, що кандидати на посади, які належать до групи ризику (керівники та слідчі) обов'язково пройдуть співбесіду з атестаційною комісією та поліграф. Пізніше народний депутат Ігор Луценко оприлюднив відповідь Хатії Деканоїдзе на депутатське звернення. У листі від 23 лютого голова Нацполіції повідомила, що заступник начальника Головного управління НП у Києві Стрижак В. А. не проходив атестацію. Нагадаємо, що раніше він обіймав посаду екс-заступника керівника ГУБОЗ МВС.

У серпні Деканоїдзе заявила, що загальна стратегія розвитку Національної поліції України до 2020 року буде готова до початку вересня 2016 року, після чого почнеться реформа слідчо-оперативних груп в Україні. Наразі лише створена робоча група з підготовки Концепції структурної та функціональної перебудови органів і підрозділів Національної поліції на 2016-2020 роки й впровадження найближчих кроків реформування поліції.

Що не встигла реформувати Деканоїдзе?

Деканоїдзе обіцяє створити поліцейську академіюСказано 20 листопада 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Голова Нацполіції в листопаді 2015 року пообіцяла створити сучасну Національну поліцейську академію. 9 вересня 2016 року вона висловила надію, що поліцейська академія буде створена в найближчому майбутньому.

10 лютого Деканоїдзе заявила, що до вересня 2017 року спецпідрозділи КОРД працюватимуть у всіх обласних центрах України. Так, 4 березня 37 випускників спецпідрозділу КОРД отримали свідоцтва про проходження курсу підготовки.

4 травня голова Нацполіції пообіцяла, що до закону «Про поліцію» будуть внесені зміни. Зокрем,а буде запроваджено відповідальність за образу поліцейських. Станом на 27 вересня Нацполіція спільно з МВС підготували відповідні законодавчі зміни, але поки вони не розглянуті Верховної Ради.

3 червня вона зобов'язалася до кінця року запустити патрульну поліцію на всіх міжнародних трасах України. Поки поліція працює лише на всій трасі Київ-Чоп.

Крім того, Деканоїдзе пообіцяла, що перша група слідчих та дільничних кримінальної поліції з'явиться в Київській області в грудні 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: