Працівниця НАЗК заявила, що НАЗК та АП фальсифікують результати перевірок декларацій

Читать на русском
Працівниця НАЗК заявила про фальсифікації перевірок електронних декларацій Агентством та Адміністрацією президента.

Нацагентство з питань запобігання корупції за погодженням з Адміністрацією президента використовує перевірки декларацій чиновників для покриття лояльних чиновників і розправи над неугодними.

Про це на брифінгу за участю депутатів Мустафи Найєма, Віктора Чумака та Світлани Заліщук заявила керівниця департаменту фінансового контролю НАЗК Анна Соломатіна, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«Насправді, e-декларування використовується для покриття чиновників, лояльних до влади, розправи над неугодними та з метою особистого збагачення голови НАЗК і членів НАЗК. Результати перевірок фальсифікуються так, як це потрібно керівництву НАЗК», – сказала вона.

За словами Соломатіної, вона передавала документи про факти корупції в НАЗК до Генпрокуратури, але їх повернули до НАЗК без розгляду.

«Тому я змушена була звернутися до Антикорупційного бюро. Я передала детективам НАБУ всі матеріали й надала свідчення. Однак, щоб не вийшло так, як із Генпрокуратурою, я попросила депутатів допомогти мені донести цю інформацію до громадськості», – зазначила вона.

Також Соломатіна заявила, що НАЗК не є незалежним органом, а повністю контролюється владою.

«Мене особисто з двома колегами у вересні викликав до Адміністрації президента так званий куратор з питань НАЗК і пропонував, щоб усі перевірки, проекти рішень щодо яких будуть винесені на засідання НАЗК, у першу чергу розглядалися в Адміністрації президента, а потім уже на засіданнях НАЗК», – зазначила працівниця Агентства.

«Я відмовилася це робити. Наприкінці вересня це повторилося – я знову відмовилася», – підкреслила вона.

«Після цього 25 вересня голова НАЗК одноосібно, без узгодження з членами НАЗК, підписала незаконний наказ, яким віддала мій департамент підконтрольній, лояльній до себе людині. Відтоді всі документи мого департаменту мають бути завізовані цим «контролером». Корчак незаконно зробила мій департамент підконтрольним своєму спільнику», – заявила Соломатіна.

За її словами, заяви про звільнення подали вона, керівник апарату Агентства, голова радників керівника НАЗК та директори інших департаментів.

«Голова та члени НАЗК займаються фальсифікацією результатів спеціальних і повних перевірок. Особисто я отримувала від голови НАЗК незаконні вказівки щодо повних перевірок окремих народних депутатів, щоб за результатами вони були «чесними» й «правдивими», щоб не було порушень. Я відмовилася від цього», – зазначила вона.

«Був ще один випадок, коли після моєї відмови скласти потрібний Корчак висновок щодо одного дуже високопоставленого чиновника, голосування членів НАЗК все одно відбулося. Однак їхнє рішення, оприлюднене на сайті НАЗК, не відповідало тому проекту, який підготував уповноважений мого департаменту та який фактично голосували», – додала Соломатіна.

Також вона розповіла, що ініціювала перевірку роботи свого департаменту із січня 2017 року до свого призначення в червні: «Проведена перевірка виявила факти фальсифікації результатів спеціальної перевірки кандидатів на посади державної служби».

Нагадаємо, 13 листопада в НАЗК заявили, що хочуть скерувати до суду протокол про адміністративне порушення на голову НАБУ Артема Ситника.

Ситник прокоментував ситуацію, назвавши це реакцією на розслідування НАБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: