Чи з’явиться в Україні антикорупційний суд у 2018 році?

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Ми спостерігаємо таку ж ситуацію, що й в 2016 році. Два роки минуло, але майже нічого не змінилося. У 2016 році, з огляду на виконання наших зобов'язань, уперше в новому законі про судоустрій та статус суддів з’явилася згадка про те, що антикорупційний суд має бути створений.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із правових питань Борис Малишев, оцінюючи заклики МВФ невідкладно створити антикорупційний суд в Україні.

«Ще два роки тому замість того, щоб у цьому ж законі чи іншим законопроектом внести всі необхідні положення для запуску суду, в нас діяли інакше. В перехідних положеннях закону відразу виписали, що відбір суддів до антикорупційного суду проходитиме згідно зі спеціальним законом, який має бути ухвалений. Тоді навіть терміни для цього вказали – 12 місяців. Цей термін давно сплив», – зазначив Малишев.

Формально Порошенко вніс закон про антикорупційний суд, який був потім розкритикований, а перед цим було ще кілька законопроектів від депутатів, нагадав експерт.

Тобто майже два роки тягнеться процес. Навіть для українського парламентаризму, що характеризується, як правило, не дуже швидкими темпами ухвалення рішень, особливо тих, що стосуються боротьби з корупцією, це вже за межею. Звичайно, на це звернули увагу на Заході.

«Тому створення антикорупційного суду вже внесли навіть до умов отримання чергового кредиту від МВФ. Але, як бачимо, й це не прискорює процес», – додав він.

Експерт нагадав про заяву спікера, який пообіцяв найближчим часом розглянути документ у першому читанні, а в другому – ухвалити до травня.

«Травень – це ще три місяці. Й це лише на ухвалення документу. При цьому ніхто не говорить, що після ухвалення законопроекту відразу створять новий орган», – підкреслив фахівець.

Це не той закон, де достатньо ухвалити якісь норми і все, уточнив експерт.

Як в Україні боролися з корупцією в 2017 роціНайменше корупційних вироків серед суддів, прокурорів та працівників СБУ. Найчастіше ловили працівників МВС та держслужбовців.

«Ухвалюється закон, в якому будуть передбачені процедури, як відбирати суддів, як проводити конкурс, як відбувається їх призначення. Це один етап. Причому це лише організаційний етап. Другий етап – матеріальний. Тобто потрібно надати суду приміщення, виділити з бюджету кошти на його обладнання, заробітну плату суддям тощо. Це ще один блок питань, який не вирішується автоматично й займе певний час», – пояснив він.

«У підсумку, навіть якщо закон таки ухвалять у травні, то щонайменше 4-5 місяців відбуватиметься конкурс, після якого ще кілька місяців піде на вирішення матеріальних питань. Тобто за оптимістичного сценарію антикорупційний суд запрацює на початку 2019 року», – резюмував Борис Малишев.

Відзначимо, спікер ВР Андрій Парубій повідомив, що закон про антикорупційний суд можуть ухвалити на початку весни в першому читанні.

Як в Україні боролися з корупцією в 2017 році – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: