Чому при зниженні курсу не змінюються цінники на імпортні товари?

Читать на русском
Василь Юрчишин

На жаль, стабілізація або навіть зниження курсу валют не сприяє зниженню цін на продукти. Річ у тім, що в такій економіці, до якої належить Україна, де не так уже й багато економічної свободи, чому підтвердженням є останні рейтинги, які вказують на те, що Україна фактично посідає останні місця в списках, такий процес майже неможливий.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи коливання курсу валют та ціни на продовольство.

«У нашій країні ціни мають вкрай низьку схильність до зниження. Вони легко підвищуються слідом за девальвацією, але вкрай неохоче знижуються, попри укріплення курсу. Це пояснюється цілою низкою причин. Зокрема, невпевненістю в тому, що зміцнення або зниження курсу всерйоз і надовго», – наголосив фахівець.

«Крім того, набагато легше підтягувати внутрішні ціни до зовнішніх, отримуючи додатковий прибуток», – уточнив він.

Експерт додав, що така тенденція не є дивною й можна буде очікувати поліпшення ситуації, якщо економічне середовище зміниться.

«Наприклад, якщо пропозиція товару й виробництво матимуть стійку динаміку», – підкреслив він.

За його словами, якщо проаналізувати динаміку останніх двох років, то буде помітно, що поточне зміцнення гривні є цілком зрозумілим.

«У 2016-2017 роках показовим було те, що орієнтовно із середини грудня починається ослаблення гривні, яке досягає піку наприкінці січня-на початку лютого, а потім іде повільне зміцнення», – пояснив експерт.

Він уточнив, що грає роль сезонний фактор, а також фактор великих виплат наприкінці року.

Чи залежить зростання цін на харчі від подорожчання пальногоАналітики «Слова і Діла» відстежували, чи є взаємозв'язок між подорожчанням бензину і подальшим зростанням цін на основні харчі

Звичайно, важливий і бізнес-фактор, оскільки в середині першого кварталу зростає потреба в гривні через податкові зобов'язання за результатами попереднього року, звернув увагу експерт.

«Посилився інтерес держави до випуску єврооблігацій. До того ж, якщо подивитися на внутрішні ОВДП, якими володіють іноземці, то ми побачимо попит на ОВДП під високі відсотки. Це додатковий прибуток за умови, що протягом півроку активних девальваційних хвиль не буде. Цього дійсно можна очікувати, оскільки у весняно-літній період гривня стабільніша, ніж в осінньо-зимовий. Якщо зараз долари перевести в гривні, купити ОВДП, а через півроку перевести назад у долар, то можна отримати прибутковість, близьку до гривневої», – зазначив фахівець.

На його переконання, ціла низка факторів підвищення попиту на гривню призвела до того, що зміцнення гривні почалося на поточний момент трохи раніше.

«Очікувалося, що з другої половини лютого почнеться відкат від тих рівнів, які були досягнуті на деякому піку й ажіотажі в січні. Цього року зміцнення гривні почалося трохи раніше, що не змінює природи загалом», – резюмував Василь Юрчишин.

Сезонні коливання курсу за останні 5 років – на нашій інфографіці.

Раніше аналітики порталу з'ясували, чи залежить зростання цін на продукти від подорожчання палива.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: